Weekoverzicht

Maandag 20 december

n AVENTIS Het `life sciences' concern Aventis (geneesmiddelen, biotechnologie en gewasbescherming) krijgt een beursnotering in Parijs, Frankfurt en New York. Aventis is ontstaan uit de samenvoeging van de `life sciences' divisies van het Franse farma- en chemieconcern Rhône-Poulenc en het Duitse Hoechst.

Dinsdag 21 december

FED Het Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsbepalende orgaan van de Federal Reserve Board (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken, komt bij elkaar.

INFLATIE Het Europees Bureau voor de Statistiek, Eurostat, publiceert cijfers over de inflatie in de Europese Unie in november. De verwachting is dat de inflatie, nu 1,4 procent, door de gestegen olieprijs licht zal stijgen.

DE VRIES ROBBÉ De rechtbank van Dordrecht doet uitspraak in de zaak tussen De Vries Robbé en diens voormalige dochter Gevelbouw. De uitspraak stond aanvankelijk voor afgelopen donderdag gepland, maar is uitgesteld.

UITZENDBUREAUS Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met cijfers over de uitzendbureaus in het derde kwartaal.

Woensdag 22 december

VS De Verenigde Staten maken cijfers bekend over het Bruto Binnenlands Product in het derde kwartaal.

BRUNEL Detacheerder Brunel houdt de algemene vergadering van aandeelhouders. Het aandeel Brunel daalde onlangs op één dag 23,1 procent in waarde na de aankondiging dat de beoogde fusie tussen Brunel en uitzender Unique werd afgeblazen. Kort daarna moest Brunel voor de derde keer dit jaar een winstwaarschuwing afgeven (Brunel verwacht een winstdaling van 30 tot 40 procent ten opzichte van 1998) en kondigde bestuursvoorzitter en oprichter van Brunel Jan Brand zijn vertrek aan.

CONJUNCTUUR Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met de conjunctuurtest van november, met daarin onder meer het producentenvertrouwen. Daarnaast publiceert het CBS cijfers over de buitenlandse handel in oktober.

Donderdag 23 december

VERTROUWEN Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert cijfers over het consumentenvertrouwen in december.

TULIP Automatiseerder Tulip krijgt weer een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Tulip heeft in april vorig jaar uitstel van betaling gevraagd. De curatoren vonden de Begemann Groep bereid Tulip over te nemen. Begemann wil 35 procent van de aandelen verkopen aan een externe partij.

Vrijdag 24 december

EURO Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt cijfers bekend over de invoering van de euro in het bedrijfsleven.

BEURS De Amsterdamse beurs sluit om 13.30 uur. Wall Street is gesloten.

Redactie: Jochen van Barschot en Maarten Schinkel (fax [010] 406 69 07, economie@nrc.nl).