Voetstuk

Omdat in het jaaroverzicht van de NOS-televisie zijn tamelijk geringe bijdrage aan de olympische corruptie werd aangestipt, liep Anton Geesink afgelopen woensdagavond rood aan van verontwaardiging. Het IOC-lid was uitgenodigd om zwemmer Pieter van den Hoogenband tot sportman van het jaar aan te wijzen, maar was zo ontdaan over het hem aangedane `onrecht' dat hij vergat de Jaap Eden-trofee uit te reiken. Zo kreeg het weinig om het lijf hebbende festijn zowaar nog een beetje venijn.

Hoewel de berisping van Geesink een historisch feit is, hield de ontvanger in kwestie vol van niets te weten. hij had begin februari slechts een `Beste Anton'-briefje van Samaranch ontvangen met daarin het verzoek voorzichtiger aan te doen. `Er wordt op ons gelet', schreef de IOC-paus. ,,Laten we dus niemand het genoegen verschaffen de olympische integriteit opnieuw in twijfel te trekken.''

Man van de eeuw zal Samaranch wel niet worden, al weet je het natuurlijk nooit met verkiezingen die elkaar in ijltempo opvolgen. De lezers van het weekblad Time twijfelen nog tussen Adolf Hitler, Yitzhak Rabin en Elvis Presley, de Belgen zien wielrenner Eddy Merckx (en dus niet Dutroux) als hun man van de eeuw en het vakblad Adformatie heeft de acteur Peer Mascini tot de grootste reclameheld uitgeroepen. Met in zijn kielzog Petje Pitamientje.

Het verlangen vooral sportlieden op een voetstuk te plaatsen neemt bizarre vormen aan. Friesland benoemde inmiddels zijn eigen schaatser en schaatster van de eeuw, Den Haag bleef er niet bij achter en zette Wimbledonwinnaar en Davis-Cuphater Richard Krajicek op de stedelijke topplaats vóór de hockeylegende Ties Kruize. In Argentinië kreeg Maradona, het voetbalgodje van de jaren tachtig, het voordeel van de nationale twijfel en de lezers van het Algemeen Dagblad waren serieus van mening dat de voetbaldaden van Johan Cruijff hoger behoorden te worden aangeslagen dan de vier gouden atletiekraces van Fanny Blankers-Koen tijdens de Spelen van Londen.

Willen van Hanegem werd Feyenoorder van de eeuw, althans volgens de bezoekers van de Internetsite www.feyenoord-online.com. Hij kreeg aanzienlijk meer stemmen dan Moulijn, Kiprich, Jansen en Kindvall. Het Oranje-elftal van de eeuw is uiteraard ook al in elkaar gedraaid en vandaag of morgen zullen PSV, Ajax, Willem II en Vitesse er misschien op hun beurt toe overgaan de clubhelden uit het verleden op een rijtje te zetten. Waarbij Ajax de ruimste keus heeft, maar ook de moeilijkste.

Want wat moet je bijvoorbeeld met een speler als Patrick Kluivert? Hij was veel waard voor de club, maar verdween net als zijn voorganger Marco van Basten naar AC Milan. Sterker nog: Kluivert liep de laatste twee jaar in Amsterdam te flierefluiten en ontpopte zich uiteindelijk als een profiteur. Die bittere conclusie liet Ajax-voorzitter Van Praag onlangs optekenen in het kwartaalblad Joods Journaal Magazine.

Nee, dan Jan Wouters. Hij wordt in hetzelfde blad door Van Praag de hemel ingeprezen. ,,We staan voor honderd procent achter hem'', benadrukt de voorzitter. ,,Jan wordt een hele grote, net als zijn voorgangers. Let maar op, aan het einde van het seizoen zal men zeggen: wat een geweldige trainer is die Wouters!''

Het kan haast niet anders of de onvolprezen trainer die volgens jaar waarschijnlijk erg veel moeite zal hebben zich met zijn team voor de Champions League te plaatsen, heeft het artikel in het Joodse blad uitgeknipt en boven z'n bed gehangen. Om zich mee te troosten en om zich aan vast te klampen wanneer de situatie nijpend wordt, de beruchte vijfde kolonne op hem raakt uitgekeken en de aandeelhouders bij directeur Kales beginnen te klagen.