Verdedigend Heerenveen verrast PSV

Koploper PSV werd zaterdagavond in eigen stadion onaangenaam verrast door het resultaatvoetbal van Heerenveen. De machteloze Eindhovense ploeg wist nauwelijks bressen te slaan in de defensie van de Friezen, die in de slotfase de volle winst voor zich opeisten door een treffer van aanvaller Anthony Lurling: 0-1.

Het rollertje van Lurling, waarop PSV-doelman Waterreus zich verkeek, was min of meer het hoogtepunt in de slechte wedstrijd. De Friese supporters zal het worst wezen, want zij zongen al van over een nakend kampioenschap. Gezien de stand op de ranglijst niet helemaal een onrealistische gedachte, want Heerenveen is koploper PSV tot op één punt genaderd.

Heerenveen won voor de derde keer in vier jaar in Eindhoven. ,,Kleine ploegen wordt vaak verweten dat ze zich in uitwedstrijden tegen topclubs te tam opstellen'', zei Heerenveen-trainer De Haan na afloop. ,,Dat kan van ons in ieder geval niet gezegd worden.'' De analyse van De Haan was juist, want Heerenveen vocht voor elke meter en gaf nauwelijks kansen weg. Door de tactiek van Heerenveen – vier verdedigers op één lijn met vlak daarvoor middenvelder Radomski – kon PSV nauwelijks gevaarlijk worden.

De Eindhovense aanvallers Van Nistelrooy en Bruggink werden aan banden gelegd door Klompe en Hansma. ,,Die twee gingen hard de duels in'', wist De Haan. ,,Bovendien kent Klompe Van Nistelrooy goed, omdat ze ooit teamgenoten waren bij Heerenveen. Ik wist dat Klompe Van Nistelrooy in bedwang kon houden.'' Om zeker te zijn van zijn zaak gaf De Haan middenvelder Jensen de opdracht PSV'er Van Bommel te schaduwen. De Haan: ,,Dan haal je meteen de diepe pass uit het spel van PSV.''

Heerenveen maakte eigenlijk op een on-Nederlandse wijze PSV het voetballen onmogelijk, besefte trainer Gerets van de Eindhovense club. ,,Bij balverlies hergroepeerden zij zich uitstekend, er was voor ons geen doorkomen aan. Met dezelfde passie waarmee wij Ajax versloegen, won Heerenveen nu van ons.''

De Friezen speelden minder naïef tegen PSV dan FC Den Bosch, Sparta en Willem II eerder dit seizoen. Die ploegen verloren in Eindhoven met respectievelijk 7-0, 7-0 en 6-1. Hansma (,,Wij laten ons liever niet slachten'') en Klompe (,,Ook in Eindhoven zijn punten te verdienen'') waren met hun teamgenoten niet van plan om zich te laten wegspelen.

De defensieve speelwijze van Heerenveen vloeide voort uit een gevoel van realisme. Waarom de verdediging opengooien en op z'n Hollands aanvallen. Waarom niet op z'n Italiaans verdedigen en loeren op de counter? ,,Het gaat uiteindelijk toch om de punten'', merkte Lurling op.

Hoewel Heerenveen gedisciplineerd speelde, had PSV de nederlaag aan zichzelf te wijten. De ploeg zorgde voor weinig gevaar vanaf de vleugels. Topscorer Van Nistelrooy leek gebukt te gaan onder de afwezigheid van Nilis. De Belg is nog steeds geblesseerd. Blijkbaar kan PSV nog niet zonder Nilis, stand-in Bruggink is toch van een ander niveau.

Ook Van Bommel speelde minder goed. Van hem worden naast fysieke hardheid en loopvermogen ook splijtende passes verlangd. Kenners zien in hem `de nieuwe Wim Jonk', maar dat moet nog worden afgewacht. Vooralsnog is Van Bommel niet terug te vinden in de top van klassementen van schaduwschutters. Van zijn collega's op het middenveld kon men tegen Heerenveen weinig creativiteit verwachten. Rommedahl is een speler die gelanceerd moet worden, terwijl Van der Doelen en Vogel controlerende spelers zijn. De enige spelverdeler die PSV heeft, Khoklov, mag uitzien naar een andere werkgever. ,,Hij wil een plaats centraal op het middenveld, maar die garantie kan ik hem niet geven'', verklaarde trainer Gerets.

Een schot voorlangs het doel van Bruggink, een val van Bruggink na een tackle van Klompe die niet werd beloond met een strafschop, schoten van Van Nistelrooy en Rommedahl en het doelpunt van Lurling, meer vertier bood het duel tussen PSV en Heerenveen niet. De winnende coach zat er niet mee. ,,Wij hebben nu een berg punten, en die neemt niemand ons meer af'', sprak De Haan trots.