Van Bussel plots weg bij bouwer NBM

Bestuursvoorzitter J.W van Bussel van bouwconcern NBM-Amstelland is onverwachts opgestapt. Zijn voorganger, A. Baar, is met ingang van vandaag teruggekeerd om leiding te geven aan het bedrijf.

Van Bussel stond sinds mei aan het hoofd van NBM-Amstelland. Hij was in februari binnengehaald om Baar op te volgen, die om gezondheidsredenen wilde aftreden. Van Bussel heeft volgens een woordvoerder van het concern afgelopen vrijdag de raad van commissarissen ingelicht over zijn besluit te vertrekken. Vervolgens heeft de raad van commissarissen Baar gevraagd om ,,voor onbepaalde tijd'' als bestuursvoorzitter terug te keren. De 56-jarige Baar heeft daar volgens de woordvoerder in toegestemd omdat zijn gezondheidssituatie sterk is verbeterd.

Wittebroodsweken waren Van Bussel als bestuursvoorzitter niet gegund. Amper vier maanden na zijn aantreden moest hij bekendmaken dat NBM-Amstelland in het eerste half jaar 43 procent minder winst had geboekt. En dat terwijl het bouwbedrijf over heel 1998 nog een winststijging van 57 procent had gerapporteerd. Op de beurs, waar NBM-Amstelland binnen de bouwbranche als één van de beste beleggingen bekend stond, werd woedend gereageerd. Er loopt nog een onderzoek van de beurs of NBM-Amstelland niet eerder met een officiële winstwaarschuwing had moeten komen.

Waarom Van Bussel is vertrokken is niet bekendgemaakt. Volgens de woordvoerder van NBM-Amstelland heeft Van Bussel ook intern vastgehouden aan de formulering van ,,mij moverende redenen''. Wat wel vaststaat, zo meldt het bedrijf in het persbericht, is dat het vertrek ,,geen verband [houdt] met de resultaatontwikkeling van de onderneming.''

Is het opstappen van Van Bussel al verrassend, de terugkeer van Baar is even opzienbarend. Baar kampte enkele jaren met gezondheidsproblemen. Daarnaast was hij naar verluidt emotioneel zeer geraakt door zijn arrestatie in de grote beursfraudezaak twee jaar geleden. Hoewel hij er zich niet door liet weerhouden om in het voorjaar van 1998 woningbouwer Wilma over te nemen en hij later van vervolging werd ontslagen, zorgde de voorkennisaffaire voor een flinke smet op zijn carrière. Daar bovenop kwam de negatieve publiciteit na de winstval bij NBM-Amstelland over de eerste helft van 1999, toen Baar nog de leiding had.