Uitgebreid onderzoek DNA zaak Vaatstra

Justitie in Leeuwarden zal toch een uitgebreid DNA-onderzoek houden in de moordzaak-Vaatstra. De komende weken krijgen ongeveer 150 mannen een brief met daarin een oproep vrijwillig wangslijm af te staan.

Het gaat om mannen met wie de vermoorde Marianne Vaatstra omging, mannen die in het verleden in ons land zijn veroordeeld voor zedendelicten en mannen wier naam door anderen is genoemd als mogelijk betrokkene of omdat zij rond het tijdstip en de plaats van het misdrijf zijn gezien.

Justitie zegt een ,,zorgvuldige selectie'' te hebben gemaakt. De zestienjarige scholiere uit Zwaagwesteinde werd op 1 mei verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster. Haar dood leidde tot grote onrust in de hechte dorpsgemeenschap.

Het wangslijm, dat door een GGD-arts zal worden afgenomen, wordt door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk vergeleken met spermasporen die op het lichaam van het slachtoffer werden aangetroffen. Als het materiaal niet overeenkomt met het DNA-profiel van het sperma, zal dit worden vernietigd. Het afgenomen DNA wordt niet opgeslagen in een databank. Het onderzoek zal ongeveer enkele maanden in beslag nemen. Justitie zegt ,,verder te kijken'' naar mannen die weigeren mee te werken. ,,Maar zij zijn geen verdachten, dus de middelen daartoe zijn beperkt.''

Enkele weken geleden verklaarde justitie een groot DNA-onderzoek niet nodig te vinden, omdat er nog voldoende aanknopingspunten waren. Ook zou de kring van mogelijke daders te groot zijn. Een woordvoerster verklaart dat het DNA-onderzoek ,,een volgende stap'' is in het onderzoek. ,,We hebben geen concrete verdachte meer en we willen de dader vinden. DNA-onderzoek in een beperkte groep is daartoe een middel.'' Ze sluit niet uit dat een grotere groep mannen een oproep krijgt, mocht dit DNA-onderzoek niet tot aanhouding van de dader leiden. Op de vraag of ook mannelijke familieleden worden onderzocht, wil de woordvoerder niet ingaan.

In de zaak-Vaatstra werd tot nog toe van vijf verdachten een DNA-profiel afgenomen, die allen vrijuit gingen.