Romme verlegt opnieuw grenzen zonder tot het uiterste te gaan

Een jaar geleden liep hij nog bij een psycholoog en moest er een vakantie op Lanzarote worden ingelast om mentaal weer alles op een rijtje te krijgen. Die post-olympische depressie lijkt inmiddels ver weg voor Gianni Romme. Als herboren draaide hij de concurrentie afgelopen weekeinde de duimschroeven aan. In zijn nieuwe gedaante is hij niet alleen de beul onder de stayers maar ook een geduchte concurrent voor allrounders. Want nadat de man uit Made in deze discipline het Nederlands kampioenschap heeft veroverd, twijfelt niemand er nog aan dat hij ook een kanshebber is voor de Europese en wellicht zelfs de wereldtitel.

Romme verlegde op de Haagse Uithof zijn grenzen zonder tot op de bodem te gaan. Hij was niet gewend om in twee dagen zijn krachten te verdelen over vier afstanden. Ondanks die voorzichtige verkenning hield hij de gevestigde namen Rintje Ritsma (tweede) en Ids Postma (derde) tamelijk moeiteloos achter zich. Het allroundschaatsen heeft er dankzij de metamorfose van Romme een spanningselement bij gekregen.

Een maand voor het EK in Hamar heeft de Brabander zijn Nederlandse concurrenten al vast een mentale tik gegeven. Toch wist hij Postma en Ritsma nog geen echte angst in te boezemen. Daarvoor zal hij zich eerst ook op het hoogste platvorm moeten waarmaken. Postma bleef tamelijk stoïcijns onder de coup van Romme: ,,Hij heeft zich geweldig ontwikkeld. Maar ik vind hem minder onoverwinnelijk dan ik verwachtte. Romme houdt ons wél scherp. Rintje en ik zullen er hard aan moeten werken om hem van ons af te houden.''

Geert Kuiper, de coach van Ritsma: ,,Op de tien kilometer heeft Rintje in de laatste fase een halve seconde per ronde weggegeven. Bij een groot toernooi zal hij bereid zijn meer pijn te lijden. De plaatsing voor het EK stond hier voorop. Aan de andere kant is mijn vermoeden bevestigd. Ik heb altijd gezegd: `Als je op de 500 meter slechts een seconde voorsprong neemt op Romme, haalt hij je op de lange afstanden in'.''

Op de sprint van zaterdag verzuimden Ritsma en Postma inderdaad om Romme van zich af te schudden. Ritsma won de 500 meter weliswaar in 37.30, maar Romme bleef met iets meer dan een seconde verschil (38.36) in het kielzog. Natuurlijk wist hij vervolgens op de vijf kilometer een groot deel van die achterstand (ruim zestiende) te reduceren. Gisterochtend maakte de tweevoudige olympische kampioen het zichzelf moeilijk met een zeer matige 1500 meter. Met 1.54,62 (vijfde plaats) bleef hij ver achter bij de winnende tijd van Postma (1.52,05). Maar dat maakte Romme op de tien kilometer weer goed. De achterstand van 16.30 seconden kon hij tamelijk eenvoudig overbruggen. Romme zette als eerste van de top drie een tijd neer van 14.03,28 en daar beten Ritsma en Postma zich in een onderling gevecht op stuk. Uiteindelijk moest Ritsma bijna 0.4 punt toegeven op Romme. Misschien was dat de reden waarom de anders zo spraakzame, inmiddels 29-jarige, Fries zich achteraf niet beschikbaar stelde voor de media. ,,Geen zin'', klonk het .

De brutale indringer Romme had zelf niet durven dromen dat hij bij zijn eerste serieuze poging al gehuldigd zou worden als Nederlands kampioen allround. En tijdens zijn rit op de tien kilometer geloofde hij er eigenlijk nog niet in. Vandaar dat hij niet alles gaf toen er door de omstandigheden op de kille Uithof geen geweldige tijd mogelijk bleek. Coach Peter Mueller heeft hem niet alleen veelzijdiger gemaakt, hij kan nu ook de discipline opbrengen om een lange afstand volgens een strak schema te rijden. Al liepen de tijden in de slotfase van zijn race nog wel op, tot de acht kilometer liet Romme met een akelige precisie rondjes van 33.5 noteren. ,,Ik dacht dat ik het niet zou halen'', zei Romme naderhand. ,,Maar nu blijkt dat ik al kampioen ben geworden door een vlak schema te rijden. De psychologische effecten van deze titel zie ik niet helemaal. Postma heeft op de 1500 meter ook naar mij uitgehaald. Ik kijk niet naar de concurrentie, alleen naar mezelf. Het is een leuk uitgangspunt voor dit seizoen om verder te werken. Ik moet zorgen dat ik op de 500 meter tenminste 37.30 rijd. Dan kan ik ook Europees kampioen worden. Postma heeft weer bewezen dat hij voor uitschieters kan zorgen. Ritsma is natuurlijk in staat om alle vier de afstanden goed te rijden. En om mij te kunnen verslaan hangt het er vanaf hoe goed dat is.''

Postma dreigde na een matige vijf kilometer weer een mislukt seizoen tegemoet te gaan. Getergd stond hij gisterochtend aan de start van de 1500 meter en toen volgde er een noodzakelijke krachtsexplosie. ,,Hier heb ik drie maanden op gewacht'', zei de Fries later opgelucht. ,,Ik was geïrriteerd en dat hielp. Ik weet nu dat je op de vijf kilometer 4.5 seconden op Romme mag verliezen. Normaal gesproken moet dat geen probleem zijn.''

Nieuwe Ritsma's pagina 23