Poetin winnaar in slag om de Doema

De Russische parlementsverkiezingen van gisteren zijn uitgelopen op een massale steunbetuiging aan premier Vladimir Poetin en de door hem gelanceerde oorlog tegen Tsjetsjenië.

De pro-Kremlin partij Eenheid, ofwel Medved (Beer), die drie maanden geleden nog niet bestond, is als grote winnaar uit de bus gekomen. Een Kremlin-woordvoerder sprak van ,,een vreedzame revolutie'' met als uitkomst ,,de consolidatie van premier Poetin''.

Na telling van viervijfde van de stemmen blijkt Medved, geleid door de minister van Noodsituaties, Sergej Sjoigoe, vanuit het niets te zijn uitgegroeid tot de op een na grootste partij (23,7 procent), vlak achter de communisten (24,4 procent) die de grootste fractie in de Doema zullen behouden. Verrassend is ook de score van de Unie van Rechtse Krachten (8,7 procent), een verbond van jonge markthervormers dat kansloos werd geacht totdat Poetin deze partij vorige week onverwacht omarmde.

Grote verliezer is de beweging Vaderland/Heel Rusland van de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov en ex-premier Jevgeni Primakov, die op 12,1 procent is blijven steken. Loezjkov werd wel met een tweederde meerderheid herkozen als burgemeester van Moskou, maar een effectieve lastercampagne van het Kremlin heeft de populariteit van zijn alliantie buiten de Russische hoofdstad ernstig uitgehold.

De euforie over de oorlog in Tsjetsjenië is door de staatsmedia met leugens en verdraaiingen aangewakkerd. Het resultaat is een regeringsgezind parlement. De ex-KGB'er Poetin, door Jeltsin aangewezen als zijn opvolger, heeft daarmee een loyale basis geschapen voor zijn gooi naar het presidentschap in juni volgend jaar. Toch lijkt het erop dat de combinatie van Eenheid, de Unie van Rechtse Krachten en het ultra-nationalistische maar Kremlin-getrouwe Blok Zjirinovski. (6,2 procent) geen absolute meerderheid heeft veroverd. Ook de liberale Jabloko (6,1 procent) heeft de kiesdrempel gehaald, maar lijkt niet geneigd deel te nemen aan een Poetin-gezinde coalitie.

De uiteindelijke zetelverdeling hangt af van de prestaties van de individuele kandidaten in de kiesdistricten (die om de helft van de 450 zetels strijden). Zakentycoon Boris Berezovksi en ex-premier Viktor Tsjernomyrdin hebben zich aldus van een plaats in de Doema verzekerd. Zowel de communisten als Vaderland/Heel Rusland heeft in de kiesdistricten beter gepresteerd dan Eenheid. Ruim zestig procent van de 107 miljoen kiezers heeft gisteren gestemd. 3,3 procent van hen vulde uit protest het hokje ,,tegen iedereen'' in.

HOOFDARTIKEL: pagina 7