Patijn en Kuiper scharen zich achter Vrakking

Burgemeester S. Patijn en korpschef J. Kuiper van Amsterdam spreken hun volledige steun uit voor hoofdofficier van justitie H. Vrakking. Een vertrek van Vrakking uit Amsterdam op korte termijn is volgens hen niet wenselijk.

,,Een vertrek van Vrakking is bij de burgemeester onbekend. Vrakking heeft aangegeven voorlopig te willen blijven en de burgemeester is daar verheugd over'', zegt Patijns woordvoerder in een reactie op de aankondiging van de hoogste baas van het openbaar ministerie, J. de Wijkerslooth – afgelopen zaterdag in deze krant – dat Vrakking over een half jaar vertrekt.

Gezien de grote evenementen volgend jaar in Amsterdam, zoals het EK Voetbal, Sail 2000 en een staatsbezoek van de Japanse keizer, zou burgemeester Patijn het niet goed vinden als er op korte termijn een andere hoofdofficier zou komen. Patijn wil zich verder niet bemoeien met ,,gedoe tussen de PG en Vrakking.''

Politiecommissaris Kuiper heeft vandaag een brief gestuurd naar minister Korthals (Justitie) waarin hij bepleit dat Vrakking volgend jaar gewoon aanblijft. Hij spreekt zijn zorg uit over de uitlatingen van De Wijkerslooth. Volgens Kuiper komen deze uitspraken ,,juist op een moment dat de Amsterdamse driehoek en zijn korps aan de vooravond staan van een hectisch jaar waarin gezaghebbende sturing vanuit het openbaar ministerie van groot belang is.''

In de top van het openbaar ministerie staan de twee partijen onverzoenlijk tegenover elkaar. De voorzitter van het college van procureurs-generaal De Wijkerslooth laat weten volledig te blijven staan achter hetgeen hij in het interview heeft gezegd. Hij kondigde daarin aan dat Vrakking – ,,een oude vos met streken'' – nog een half jaar de reorganisatie van zijn parket mag leiden en dan vertrekt.

Vrakking zelf zegt geenszins van plan te zijn op te stappen. Hij krijgt naar eigen zeggen na acht jaar juist steeds meer zin in zijn werk in Amsterdam. De hoofdofficier is 58 jaar, zeer gezond naar eigen zeggen en formeel gerechtigd tot zijn 65ste in functie te blijven.

Minister van justitie B. Korthals vond het gepubliceerde gesprek met De Wijkerslooth volgens zijn woordvoerster ,,een prachtig interview''. Hij vindt dat het OM het conflict zelf moet oplossen.

Vrakking is eerder in aanvaring gekomen met de top van het openbaar ministerie. Ook met zijn toenmalige superieuren en voormalige procureurs-generaal R. van Randwijck en later A. Docters van Leeuwen was de verstandhouding uiterst moeizaam. Op zijn parket in Amsterdam wordt Vrakking op handen gedragen. Hij geldt als een bekwaam manager.