Overleg Russen en Tsjetsjenen zonder enig resultaat

Voor het eerst sinds het begin van de Tsjetsjeense oorlog hebben afgevaardigden van de Tsjetsjeense regering en vertegenwoordigers van het Russische leger contact gehad. Het overleg leverde evenwel niets op: de Russen blijven bij hun eis dat de Tsjetsjenen zich moeten overgeven.

De Russische stafchef, generaal Anatoli Kvasjnin, maakte gisteren melding van het overleg. Legerafgevaardigden, zei hij, hebben gesproken met twee vice-premiers in de regering van de Tsjetsjeense president Aslan Maschadov en met ,,andere ministers'' van die regering. ,,De discussies waren concreet. Òf ze aanvaarden wat de Russische president heeft gezegd, òf ze doen dat niet. Niets anders is onderwerp van gesprek.'' Met zijn opmerking over wat `de Russische president heeft gezegd' doelde Kvasjnin op de voorwaarden die president Jeltsin heeft gesteld voor de beëindiging van het militaire offensief in Tsjetsjenië: de Tsjetsjenen moeten de wapens neerleggen en ze moeten de strijders uitleveren die Rusland verantwoordelijk heeft gesteld voor bomaanslagen in Russische steden.

President Maschadov bood eind vorige week niet nader omschreven `belangrijke politieke concessies' aan om een eind te maken aan de strijd en eiste overleg in aanwezigheid van buitenlandse waarnemers. Moskou heeft echter geen belangstelling voor de concessies en wil van buitenlandse bemiddeling niets weten.

De Russen hebben hun offensief tegen Grozny dit weekeinde voortgezet. Zaterdag werd de Tsjetsjeense hoofdstad zwaar gebombardeerd door de Russische artillerie en de luchtmacht. Gisteren kwam alleen de artillerie in actie. Volgens de Tsjetsjenen sloegen zij zaterdag een Russische aanval op een voorstad van Grozny af. Daarbij zouden talrijke Russische soldaten zijn gesneuveld. Een buitenlandse verslaggever telde zeven lichamen van gesneuvelde Russen.

Ondanks het geweld lukte het zaterdag de burgemeester van Grozny en de president van het buurland Ingoesjetië, 89 bejaarden te evacueren uit een bejaardentehuis in Grozny. De Russen namen hen buiten de stad in ontvangst en brachten hen naar Ingoesjetië. Twaalf bejaarden zijn de afgelopen dagen in het tehuis door honger en kou gestorven. (AP)