Nieuwe vrees voor aanslag

De Amerikaanse en Canadese autoriteiten zoeken naar mogelijke medeplichtigen van een Algerijn die vorige week in Port Angeles in de staat Washington werd gearresteerd toen hij explosieve materialen vanuit Canada de Verenigde Staten probeerde in te smokkelen. De Algerijn, Ahmed Ressam (32), was in het bezit van nitroglycerine en andere explosieven, volgens de Amerikaanse autoriteiten voldoende voor een grote bom. Zijn aanhouding versterkte de Amerikaanse vrees voor een aanslag rond de eeuwwisseling. De veiligheidsmaatregelen aan de Amerikaanse grenzen zijn verscherpt.

Volgens de politie in Montreal had Ressam het Canadese staatsburgerschap aangevraagd, en was hij ondergedoken toen zijn aanvraag was afgewezen. Hij had in het verleden een appartement in Montréal gedeeld met een man die volgens de Canadese autoriteiten banden onderhield met Algerijnse moslim-extremisten. Het Amerikaanse blad Newsweek schrijft dat deze man Said Atmani was, die door Canada aan Frankrijk is uitgeleverd in verband met een bomaanslag in de metro van Parijs in 1995.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat er aanwijzingen zijn dat Ressam banden heeft met de in Saoedi-Arabië geboren miljardair Osama bin Laden, die vanuit Afghanistan anti-Amerikaanse terreur financiert. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde tien dagen geleden Amerikanen in het buitenland op hun hoede te zijn voor aanslagen. Jordanië maakte vervolgens de aanhouding van een groep aanhangers van Bin Laden bekend, die aanslagen op Jordaanse en Amerikaanse doelen in Jordanië beraamden. (Reuters, AP)