Naar de klote!

Er zijn van die feestjes die je vooral niet te vaak moet bezoeken. Vóór je slikken ze pillen, achter je inhaleren ze poppers of lachgas en de wc's zijn aldoor bezet, want daar wordt coke gesnoven en gedeald. De partygangers, met ver opengesperde ogen en malende kaken, zien er allemaal hetzelfde uit en als ze al in staat zijn te praten, dan gaat het over zichzelf. Maar meestal zeggen ze weinig. Ze beuken vooral tegen je aan op de dansvloer.

Juist over díe feesten maakte Ian Kerkhof de film Naar de klote! En hij overdreef alles nog wat meer. Alle mooie, naïeve en te leuk uitziende meisjes snuiven hun neus kapot, alle oudere kerels zijn uit op seks en zijn niet te beroerd om hier en daar iemand te mishandelen of neer te knallen. Gabbers in hun Aussie-trainingspakken slopen alles wat ze tegenkomen en een ontbijt bestaat natuurlijk uit cornflakes met bier en een vette joint. Thom Hoffman ziet er als dj bovendien karikaturaal en clownesk uit met zijn cowboyhoed en peroxidehaar.

De mix van jaloezie, drugs, geweld, overspel, gebroken harten en slechte seks wordt gefilmd als een soort trip. Met veel vage, felgekleurde en onrustige beelden. Het geheel wordt ondersteund door strakke muziek. Opmerkelijke uitgaanspersoonlijkheden als Afke (van Micha Klein) Reijenga en Franz `Jet Brandsteder' Kubin geven de film wat extra kleur. De dansscènes, opgenomen in Amsterdamse discotheken als de RoXy en Escape, zien er nog veel beter uit dan in de werkelijkheid. Dit in tegenstelling tot menige andere film, waarin dansende acteurs te verschrikkelijk zijn om naar te kijken (denk eens aan Michael Douglas in Basic Instinct).

Ondanks de mooie plaatjes en het happy end blijft Naar de klote! allesbehalve vrolijkmakend. Het werd de perfecte voorlichtingsfilm over wat er allemaal mis kan gaan. De film is dan ook een ideaal wapen voor ouders die willen dat hun kinderen niet uitgaan. ,,Je weet nog wat er in Naar de klote! gebeurde'', hoor je ze al zeggen tegen hun opstandige pubers.

En dat, terwijl het nachtleven zo veel meer te bieden heeft.

Naar de klote! (Ian Kerkhof, NL, 1996), TV2, 22.00-23.40u

    • Lukas Keijser