Monsanto en Pharmacia fuseren

De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Monsanto en zijn Amerikaans-Zweedse branchegenoot Pharmacia & Upjohn gaan een fusie aan. Ze vormen samen het elfde farmaciebedrijf ter wereld, met een omzet van circa 17 miljard dollar en 60.000 personeelsleden.

Gisteren tekenden de twee bedrijven, die samen een beurswaarde van ruim 53 miljard dollar hebben, in Londen hun fusie-akkoord. Een naam voor het nieuwe bedrijf is nog niet bekendgemaakt. De combinatie moet binnen drie jaar een kostenbesparing van 600 miljoen dollar opleveren. De aandeelhouders van Pharmacia wordt 1,19 aandeel Monsanto voor elk van hun stukken geboden, circa 50 dollar per aandeel op basis van de slotkoers van Monsanto afgelopen vrijdag. Fred Hassan, bestuursvoorzitter van Pharmacia & Upjohn, wordt bestuursvoorzitter van het gefuseerde bedrijf. Topman Robert Shapiro van Monsanto zal de komende anderhalf jaar optreden als non-executive chairman, vergelijkbaar met de functie van president-commissaris. Daarna gaat hij met pensioen.

Monsanto, dat vorig jaar een verlies van 250 miljoen dollar boekte, was al geruime tijd op zoek naar een partner. Sinds oktober 1998, toen een beoogde fusie met American Home Products stukliep, mislukten drie pogingen om allianties te vormen. Onlangs liepen fusiegesprekken met het Zwitserse Novartis op niets uit. Belangrijkste oorzaak was de scherpe kritiek van consumentenorganisaties, vooral in Europa, op de activiteiten van Monsanto in agrochemie. De betrokken divisie produceert onder andere genetisch aangepaste zaden en onkruidbestrijdingsmiddelen. De fusiepartners zijn van plan hun bezigheden in agrochemie onder te brengen in een aparte, beursgenoteerde onderneming. (AP, Reuters)