Mijnals beter dan Rijkaard

Humphry Mijnals (68) is vrijdagavond uitgeroepen tot de beste Surinaamse voetballer van deze eeuw. Hij was verhinderd bij de prijsuitreiking en liet zich in Amsterdam vertegenwoordigen door zijn oudste en zijn jongste broer. Mijnals eindigde bij de uitverkiezing voor Frank Rijkaard en Ruud Gullit, die respectievelijk als tweede en derde eindigde. Mijnals speelde 46 interlands voor het Surinaamse elftal en drie interlands voor het Nederlands elftal. Samen met Ferenc Puskas (Spanje en Hongarije) en Alfredo di Stefano (Spanje en Argentinië) is hij naar eigen zeggen de enige speler die voor twee landenploegen uitkwam. Mijnals debuteerde in het Nederlands elftal in 1960 tegen Bulgarije. Hij was de eerste donkere speler die het shirt van Oranje mocht dragen. Het relikwie hangt in de gang van zijn Utrechtse flat. De stoere stopperspil (,,Ik was een echte atleet'') speelde achtereenvolgens voor de Surinaamse club Robin Hood, de Braziliaanse club America, de Utrechtse clubs DOS en Elinkwijk en de Hilversumse club Gooiland. De semi-professional werkte gedurende 27 jaar als administrateur voor een verzekeringsbedrijf.

Vindt u het terecht dat u hoger bent geëindigd dan Gullit en Rijkaard?

Mijnals: ,,Ja, zeker weten. De verkiezing had een wereldwijde betekenis. Gullit en Rijkaard zijn in Nederland opgegroeid en hebben weinig betekend voor het Surinaamse voetbal.''

Hoe en wanneer bent u in Nederland verzeild geraakt?

,,Ik werd in 1954 voor 't eerst benaderd door dominee Graafland. Hij wilde dat ik bij Feyenoord ging voetballen. Maar ik vond het toen nog te koud in Holland. In 1956 ben ik wel op zijn verzoek ingegaan en kwam ik bij Elinkwijk.''

Had u als donkere speler last van discriminatie?

,,Nee, ben je gek. Toen Abe Lenstra zei dat ik beter terug kon gaan naar mijn land, heb ik hem uitgescholden voor `rotboer'. Alleen de spelers riepen wel eens wat. De supporters hielden zich in mijn tijd nog gedeisd. Tegenwoordig is het verschrikkelijk wat er allemaal geroepen wordt. Ik ga daarom nooit meer kijken in het stadion.''