Met de radio de Eeuw uit

Als een kind in een snoepwinkel. Zo moet de radioliefhebber zich voelen in de donkere dagen rond de eeuwwisseling. Radiostations hebben zich uitgesloofd om het historische moment passend te omlijsten.

Dat is vandaag al begonnen, op Arrow Classic Rock bijvoorbeeld, met de Rock 500, een lijst van de beste nummers uit de rockgeschiedenis. Niet echt verrassend is de nummer één, Stairway To Heaven, wél opvallend is de presentatie van onder meer Golden Earring-zanger Barry Hay en mede-eigenaar Willem van Kooten. En er zijn prijzen te winnen!

Dat geldt ook voor de deelnemers aan het negende Kerstverhalenconcours van de VARA, woensdag op Radio 1. Thema dit jaar is `De Eeuwige Kerst' en volgens eindredacteur Bert Tiddens is de kwaliteit ,,nog hoger dan vorig jaar''. Op dezelfde zender is vanaf vandaag bij de NOS tot en met 2 januari elke avond De Millenniumbrug te beluisteren. Presentator Jeroen Wielaert slaat een denkbeeldige brug naar de volgende eeuw met steeds twee bekende sportmensen. De één heeft zijn sporen al verdiend in de bijna afgelopen eeuw en van de ander kan nog het nodige worden verwacht in de volgende. Met onder meer de tennissers Tom Okker en Richard Krajicek en de marathonschaatsers Jeen van den Berg en Henk Angenent.

De feestdagen zijn ook voor lokale en regionale stations aanleiding om uit te pakken. 's Lands relatief best beluisterde regionale zender, Radio Drenthe, gaat op Oudejaarsavond de lucht in voor een extra uitzending met reportages uit de regio. Er is een noodaggregaat achter de hand, zodat de luisteraars niet verstoken hoeven te blijven van Het Millenniumconcert op 1 januari met onder meer ras-Drent Harry `Cuby' Muskee. Een ander millenniumconcert, dat op de Dam in Amsterdam met de nationale knuffelbeer Marco Borsato en het Zeeuwse Bl⊘f, is op Oudejaarsavond te horen via Radio 3FM.

Radio 2 zendt vanaf Tweede Kerstdag tot het einde van 1999 de Millennium Top 2000 uit. Onder meer via het gratis ochtendblad Sp!ts zijn de luisteraars de afgelopen maanden opgeroepen om mee te helpen de lijst samen te stellen. Ook hier is de eerste plaats niet echt verrassend: Bohemian Rhapsody van Queen. Die ook al één staat in de eveneens tussen kerst en oud en nieuw uit te zenden Millennium 2000 van Radio 538. Tussen de twee zenders was al wat gesteggel over de nogal identieke opzet, maar de 538-lijst is mede gebaseerd op hitinformatie uit de Top 40 en meer gericht op jongeren.

Ook elders in de wereld wordt de eeuwwisseling gevierd en wie kan dat beter verslaan dan de Wereldomroep? Onder de titel Klokslag 2000 maakt de omroep een live-reis door de tijdzones. Een en ander begint 31 december om 11.30 uur op het eiland Tonga in de Stille Zuidzee, waar dan net de nieuwe eeuw begonnen is. Bijzonder is ook de verbinding met een onderzoekster van het KNMI die op Antartica zit. Op de zuidpool komen alle tijdzones samen, zodat het onduidelijk is wanneer daar de nieuwe eeuw begint.

Kink FM komt vanaf 27 december vanuit Nagasaki en Tokyo. Met interviews, reportages en muziek wordt een beeld geschetst van de alternatieve Japanse pop- en jongerencultuur. Wie meer heeft met `serieuze' muziek kan terecht bij de NPS op Radio 4, dat onder de prikkelende naam `Lekkere Stukken' een `eigenzinnige' keuze maakt uit de muziek vanaf 1900. Ook bij de Concertzender is eigenzinnigheid troef in het millenniumprogramma Une Valse à Mille Temps, waarin alle medewerkers, zoals onlangs gelauwerd VVD-politicus Hans Dijkstal, hun favoriete werk laten horen, van Bach tot Bartók en van Duke Ellington tot Underworld. Maar de ware liefhebber kan natuurlijk niet heen om The Unfinished Symphony, een 18 uur durend programma op BBC Radio 3 over de evolutie van muziek in de afgelopen 2000 jaar. En voor wie het allemaal te veel wordt is er op Radio 5 op Oudejaarsavond bij de RVU een portret van volksschrijver Gerard Reve onder de titel Op Weg naar het Einde.