Loopbaan Vanenburg ten einde

Als laatste van de Europese kampioenen van 1988 is Gerald Vanenburg gestopt met voetballen. De 35-jarige Utrechter sloot zaterdag met de wedstrijd van 1860 München tegen Kaiserlautern (2-1) zijn actieve loopbaan af. Dat was de afspraak. ,,Zo is het mooi geweest'', zei de 42-voudig international.

Vanenburg speelde zijn laatste wedstrijd op de plek waar hij zijn grootste succes beleefde. In het Olympiastadion van München behaalde hij in '88 met het Nederlands elftal de Europese titel. Vanenburg won in hetzelfde jaar de Europa Cup voor landskampioenen met PSV. Na Ajax en PSV speelde hij voor het Japanse Jubilo Iwata, FC Utrecht en het Franse Cannes.

Vanenburg speelde bij 1860 München libero. Hij was oorspronkelijk middenvelder. Eigenlijk zou Vanenburg al aan het einde van vorig seizoen stoppen. Maar hij kwam 1860 München te hulp toen een andere veteraan, Hässler, langdurig geblesseerd raakte. ,,De club wil me nu zelfs salaris blijven betalen als ik maar stand-by wil blijven'', zei Vanenburg. Hij gaat niet op het aanbod in.

Vanenburg werd zaterdag niet officieel uitgewuifd, maar kreeg wel een bonus van 50.000 D-Mark, omdat 1860 München bij de eerste vier op de ranglijst staat. Vanenburg weet nog niet wat hij in de toekomst gaat doen. ,,Ik word in ieder geval een keer jeugdtrainer bij PSV.''