Irak wijst resolutie V-raad af

Irak heeft het afgelopen weekeinde een nieuwe resolutie van de Verenigde Naties afgewezen die Bagdad versoepeling van de VN-sancties in het vooruitzicht stelt als het meewerkt met een nieuw wapeninspectieregime. De oorspronkelijk door Groot-Brittannië en Nederland ingediende resolutie werd vrijdag met 11 stemmen tegen 0 bij vier onthoudingen aangenomen na maandenlange onderhandelingen over de tekst.

Irak had voorafgaand aan de stemming van vrijdag in de Veiligheidsraad al bij herhaling laten weten dat alleen in het geval van onvoorwaardelijke opheffing van het handelsembargo van de VN met Bagdad over wapeninspectie te praten zou zijn. ,,De Iraakse positie ten aanzien van het overleg in de Veiligheidsraad was gepubliceerd en goed bekend'', zo zei zaterdag de Iraakse vice-premier Tariq Aziz. ,,Irak is dit standpunt nog steeds toegedaan.''

Tariq Aziz stelde in Bagdad dat de resolutie in werkelijkheid niet is bedoeld om het embargo uiteindelijk op te heffen, maar om het publiek te misleiden. ,,Want de bedrieglijke opschorting (van sancties) waarvan in de Amerikaanse en Britse resolutie wordt gesproken, legt een serie ingewikkelde, lange en vage voorwaarden op'', zei hij. Hij herhaalde dat Irak aan al zijn verplichtingen onder resoluties van de Veiligheidsraad na de Golfoorlog van 1991 had voldaan, en concludeerde dat het dus tijd is om de sancties geheel op te heffen.

Bovendien, zei hij, ging de resolutie in het geheel niet in op de agressie tegen Irak, namelijk de dagelijkse aanvallen door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten tijdens hun patrouilles in de No-fly zones boven Irak. Bagdad heeft de eenzijdig opgelegde No-fly zones nooit erkend.

Tariq Aziz prees China, Frankrijk en Rusland omdat ze, samen met Maleisië, zich van stemming hadden onthouden. Wel zei hij dat Irak had gehoopt dat ze hun vetorecht hadden gebruikt om de resolutie de grond in te boren.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich niet verrast over de Iraakse afwijzing. Hij zei dat krachtens het internationaal recht Irak is gebonden de resolutie na te leven, en dat er nu geen vooruitzicht is op opschorting van de sancties. ,,Dit bewijst eens te meer dat het regime van Saddam Hussein kennelijk meer geeft om zijn wapenprogramma's dan om verbetering van het welzijn van zijn bevolking.'' (AP, Reuters)