Internationaal

LONDEN

De aanhoudende kracht van de aandelen in de computer- en telecomsectoren hielp de beurs in Londen vanmorgen weer omhoog, in de buurt van de record. Rondom het middaguur stond de FTSE-index 12 punten hoger op 6736,6 punten. ARM Holdings, die vandaag debuteerde in de index, deed het meteen goed met een stijging van bijna 6 procent. Cable & Wireless ging ruim 2 procent omhoog. Een andere grote winnaar was het mediaconcern Reuters, dat bijna 6 procent omhoog ging. Volgens een zondagskrant gisteren zal Reuters zijn divisie voor elektronische aandelenhandel, Instinet, volgend jaar van de hand doen.

FRANKFURT

Op een zwakke beurs in Frankfurt maakte het chemieconcern Aventis, gevormd uit een fusie van het Franse Rhône-Poulenc en het Duitse Hoechst, een matig debuut. Bij de eerste handel in het nieuwe aandeel daalde de koers 6,4 procent zonder duidelijke verklaringen. De DAX-index ging omlaag, doordat beleggers na een week van records de koerswinsten verzilverden, en noteerde rondom het middaguur een verlies van 48,99 punten op 6304,91 punten. Dresdner Bank, de op een na grootste bank in Duitsland, steeg bijna twee procent. Bestuursvoorzitter Walter heeft gezegd dat het streven om op het wereldtoneel een rol te spelen, bezinning op buitenlandse samenwerking noodzakelijk maakt. Dat dergelijk `dun' nieuws goed was voor een koersreactie was tekenend voor de richtingloosheid en lage omzetten op de beurs aan de vooravond van de Kerst.

PARIJS

Ook op de beurs van Parijs deed het aandeel van Aventis het op zijn eerste handelsdag bijzonder matig, met een daling van bijna anderhalve procent. In Parijs werd de koersdaling als tamelijk normaal gezien, doordat de koersen van zowel Rhône-Poulenc als van Hoechst de afgelopen weken fors waren opgelopen. Dat kwam, menen analisten, doordat grote beleggers hebben gekocht om gelijke tred te kunnen houden met de index. In deze CAC-40-index weegt het aandeel nu namelijk twee keer zo zwaar (nu 5 procent) als voorheen, toen Rhône-Poulenc nog niet was verrijkt met Hoechst. De zware weging van Aventis hielp de CAC-40 ook niet. De index noteerde rondom het middaguur 19,42 punten lager op 5482,98 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de week met een kleine winst begonnen. Na een warrige handel, waarbij de beursindex nu eens op winst en dan eens op verlies stond, stopte de Nikkei-index bij 18.175,49. Dat is 80,37 punten of 0,4 procent meer dan afgelopen vrijdag. De kleine stijging die Wall Street vrijdag te zien gaf, gaf kennelijk de doorslag bij de beleggers, die voornamelijk aandacht hadden voor de fondsen van grote ondernemingen.