Heideman opnieuw de sterkste

Bij het marathonschaatsen lijkt het alsof de tijd een jaar heeft stilgestaan. Jan Maarten Heideman won een jaar geleden in Assen de afsluitende etappe en werd door die zege winnaar van het eindklassement. Hij volgde zaterdag in Utrecht hetzelfde scenario. Heideman toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van tien man, voor Ruud Borst en Henk Angenent, die in de eindstand respectievelijk derde en tweede werden.

Zes dagen trok het marathoncircus door Nederland, waarbij 280 kilometer op het ijs werden afgelegd. Heideman won drie wedstrijden. In totaal scoorde hij vijf punten meer dan Angenent.

In de finale waren er nog zes kanshebbers voor de eindzege: Heideman, Borst, Lankhaar, Rozendaal, Hulzebosch en Jeroen de Vries. Zij ontsnapten met Pieterse, Wubben en Van Meggelen in de slotfase uit het peloton.

,,Met tien man naar de eindstreep sprinten is ideaal voor me'', zei Heideman. Op het rechte stuk naar de finish passeerde hij zijn medevluchters Angenent en Borst moeiteloos. (ANP)