Feyenoord heeft de Coolsingel weer in vizier

Als de laatste wedstrijden voor de winterstop maatgevend zijn voor de tweede competitiehelft kunnen de concurrenten van Feyenoord hun borst natmaken. De titelhouder toonde de afgelopen weken een groeiende vorm en behaalde gisteren bij FC Utrecht een 4-3 zege. Na de krachtmeting in de Galgenwaard steeg Feyenoord naar de vierde plaats op de ranglijst. De achterstand op koploper PSV is binnen een maand verkleind van elf tot vijf punten. De regerende kampioen heeft de Coolsingel weer in het vizier.

Op een besneeuwd veld, in een broeierige sfeer, speelden Feyenord en FC Utrecht een hartverwarmende wedstrijd. Na de onderbreking van scheidsrechter Jol werd het rustiger in het stadion en spannender op het veld. Met als gevolg dat ook de verliezende trainer na afloop over een voetbalfeest repte. Coach Wotte had verder weinig reden tot juichen, want FC Utrecht leed voor de derde keer binnen drie weken een nederlaag van 4-3.

Na de ongelukkige verliespartijen tegen Cambuur en Willem II volgde vorige week een gelijkspel tegen PSV. In die wedstrijd werd FC Utrecht een zuivere strafschop onthouden en hetzelfde overkwam de thuisploeg tegen Feyenoord. In de slotfase werd Dijkhuizen aan het shirt getrokken door Bosvelt. Jol gaf FC Utrecht ten onrechte geen penalty.

Technisch directeur Van Breukelen van FC Utrecht wees na afloop op een zinsnede uit het programmaboekje van zijn club. `De Scheidsrechter heeft altijd gelijk ook al heeft hij geen gelijk'. Vorige week had Van Breukelen nog gerefereerd aan vermeende klassejustitie. De kleinere clubs zouden vaker benadeeld worden dan de grotere clubs. De voormalige doelman van PSV sprak uit eigen ervaring. Gistermiddag hield Van Breukelen wijselijk zijn mond en daarmee liet hij waardering blijken voor het bijna foutloze optreden van Jol.

Feyenoord verdiende de overwinning vanwege de enorme hoeveelheid kansen. Cruz, Kalou en Bosvelt verzuimden FC Utrecht in de eerste helft op een ruime achterstand te zetten. In de tweede helft kregen dezelfde spelers grote mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Dit gebrek aan koelbloedigheid zou Feyenoord nog bijna ontbreken. Na een 2-0, 3-1 en 4-2 achterstand kwam FC Utrecht juist tekort voor een gelijkspel. Martel schoot op de lat en De Jong schoot tegen de paal.

Feyenoord speelde met twee `zwervende' centrumspitsen (Cruz en Kalou) en twee `hangende' vleugelspelers (Bosvelt en Van Vossen). Deze tactiek werd eerder succesvol beproefd in de Champions League. Na het teleurstellende gelijkspel tegen De Graafschap besloot trainer Beenhakker ,,deze interessante variant'' weer eens uit de kast te halen. Met als gevolg dat Tomasson op de reservebank moest plaatsnemen. De Deense schaduwspits mag vrezen voor een langdurige rustperiode, gezien het prachtige combinatiespel van Cruz en Kalou.

Volgens Beenhakker was Tomasson na een blessure nog niet wedstrijdfit. Daarmee strooide de ervaren coach zijn toehoorders zand in de ogen. Volgens de neutrale toeschouwers is het spel van Feyenoord veel gevarieerder met twee in plaats van drie spitsen. Cruz en Kalou spelen elkaar in het centrum bijna blindelings de bal toe. Aan de zijlijn is er veel ruimte voor de kilometervreters Bosvelt en De Visser. Zij spelen volgens Beenhakker ,,met zuurstofflessen op hun rug'' en lijken bij uitstek geschikt voor een systeem met twee spitsen.

De meeste Feyenoorders toonden zich gisteren voorstanders van deze speelwijze. In de uitwedstijd tegen Rosenborg en de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille bleken Cruz en Kalou uitstekend bij elkaar te passen. In de nationale competitie koos Beenhakker vervolgens weer voor een opstelling met twee buitenspelers. Volgens Kalou is zijn coach ,,oud en wijs genoeg'' om een verstandige keuze te maken. Toch heeft de speler uit Ivoorkust een duidelijke voorkeur. ,,Als rechtsbuiten voel ik me minder happy'', verklaarde Kalou gisteren.

Het was niet toevallig dat de middenvelders Bosvelt en De Visser gisteren een belangrijke stempel op de wedstrijd drukten. Zij maakten gebruik van de geboden ruimte en stonden aan de basis van drie doelpunten. Bosvelt zorgde voor 0-1 met een bekeken lob over doelman Wapenaar. De Visser zorgde na een scherpe voorzet van Bosvelt voor 0-2. Daarmee leek het duel voortijdig beslist, maar Zwaanswijk zorgde met een kopbal voor 1-2.

In het begin van de tweede helft zorgde De Visser met een diagonaal schot voor 1-3. Feyenoord kreeg vervolgens kansen op een grotere voorsprong. Cruz en Kalou konden hun technische hoogstandjes geen doeltreffend vervolg geven.

Aan de andere kant gleed Dijkhuizen de bal met een sliding in het Rotterdamse doel. De lange slungel zorgde voor 2-3 en zette de Galgenwaard in vuur en vlam. Even werd het stil nadat Cruz met een handige voetbeweging voor 2-4 zorgde. Nog geen minuut later scoorde De Jong na een voorzet van Martel. Met nog een kwartier te spelen had FC Utrecht kansen om de 3-4 ongedaan te maken. Met hangen en wurgen bleef Feyenoord overeind.