De laatste snufjes

Een rustige dood op zijn oude dag was hem niet gegund, maar zijn dood was in stijl met de films waarin hij schitterde. Desmond Llewelyn, de acteur die James Bond meer dan 35 jaar lang voorzag van de laatste technische snufjes en geheime wapens, stierf gisteravond na een frontale botsing in de buurt van zijn huis in East-Sussex. Hij reed in zijn blauwe Renault Megane weg van een boekhandel, waar hij Q, The Biography of Desmond Llewelyn had gesigneerd. Q, zoals Llewelyn in de Bond-saga heette, overleefde vier verschillende vertolkers van geheim agent 007 en speelde in 17 Bond-films, van From Russia with Love (1963) tot en met de deze maand uitgekomen The World Is Not Enough.

Desmond Llewelyn werd in 1914 geboren in een plaatsje in Zuid-Wales, als zoon van een mijnwerker. Na een accountantsstudie besloot hij acteur te worden; zijn carrière bij het toneel kwam pas goed op gang toen hij in 1945 na vijf jaar krijgsgevangenschap terugkeerde uit de Tweede Wereldoorlog. Llewelyns eerste filmrol was in de komedie Ask A Policeman; daarna speelde hij onder meer bijrollen in Cleopatra (1963) en Chitty Chitty Bang Bang (1968). Maar zijn gezicht werd bekend door zijn rol als Q, de humoristische en vaderlijke uitvinder van de geheime dienst MI-6 die zich iedere film weer zichtbaar ergert aan het gebrek aan eerbied waarmee James Bond zijn giftige vulpennen en ontploffende tubes tandpasta bejegent.

Llewelyn, die alleen in Dr No, Live and Let Die en de onofficiële Bond-film Never Say Never Again ontbrak, was begin deze maand nog aanwezig bij de Nederlandse première van de recentste Bond, The World Is Not Enough. Er werd in deze film al gesuggereerd dat dit zijn laatste optreden als Q zou zijn. In de traditionele scène waarin 007 zijn geheime wapens op komt halen, heeft hij een medewerker, de door John Cleese gespeelde R, die overduidelijk wordt gepresenteerd als zijn opvolger.

In de vorige Bond-film, Tomorrow Never Dies (1997) luidden Q's laatste woorden: `Word toch eens een keer volwassen 007!' Commander Bond zal het daarmee zonder de oude Q nog moeilijk krijgen.

    • Pieter Steinz