Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

China neemt Macau over van Portugal

Na 442 jaar Portugees bestuur heeft China gisteren bezit genomen van Macau. Tijdens een sobere plechtigheid, klokslag twaalf uur afgelopen nacht, werd de Portugese vlag gestreken.

Macau heeft nu, net als Hongkong, de status van een Speciale Administratieve Regio van China, die krachtens de formule van `één land, twee systemen' gedurende vijftig jaar het recht op zelfbestuur houdt.

Vanochtend vroeg werd de nieuwe regering van Macau geïnstalleerd onder toeziend oog van de Chinese president Jiang Zemin. De met instemming van Peking aangestelde regeringsleider Edmund Ho Hau-wah, sprak van een ,,trots en glorieus'' moment.

Twaalf uur na de overdracht passeerde het nieuwe garnizoen van het Volksbevrijdingsleger dat in Macau zal worden gestationeerd de grens. De militairen, opgesteld in open vrachtwagens met hun automatische pistolen voor de borst geklemd, werden enthousiast verwelkomd.

De bestuursoverdracht bood de communistische leiders uit Peking opnieuw de gelegenheid een groots propagandaspektakel te houden. Na de overdracht van de Britse kroonkolonie Hongkong in 1997, de 50ste verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek in oktober van dit jaar en met de millenniumwisseling in het vooruitzicht oogden president Jiang Zemin, premier Zhu Rongji en andere Chinese politici vol vertrouwen. Jiang herhaalde na het hijsen van de Chinese vlag in een fantasieloze toespraak zijn pleidooi voor hereniging met Taiwan. ,,De Chinese regering en het Chinese volk hebben het vertrouwen en beschikken over de mogelijkheid om de kwestie Taiwan vroegtijdig op te lossen'', zei Jiang.

De stemming in Macau was ontspannen. De ceremonie zelf was alleen toegankelijk voor genodigden, maar op verschillende plaatsen in de stad konden de 430.000 Macauers de gebeurtenissen op grote televisieschermen volgen. Onmiddellijk na het klinken van de eerste maten van het Chinese Volkslied, op het moment dat de nationale vlag werd gehezen, ging overal op straat gejuich op. De overdracht wordt door het merendeel van de bevolking van Macau verwelkomd en behalve enkele Portugezen onder het publiek, pinkte geen van de Chinezen een traan weg bij het strijken van de Portugese vlag. De ,,trots'' over het achterlaten van een ,,welvarend Macau, rijk aan traditie'', waarover de Portugese president Jorge Sampaio die morgen nog had gesproken, wordt maar door weinigen in Macau gedeeld.

De meeste mensen verzamelden zich afgelopen nacht op de trappen van de São Paulo kerk. De bijeenkomst was georganiseerd door de plaatselijke katholieken, en er traden artiesten op voor een groot zilverkleurig kruis onder de woorden `Jezus houdt van U'. Macau telt ruim 20.000 rooms-katholieken, een geloofsgroep die in China zelf niet wordt getolereerd.