Burgemeesters willen geen drankverbod

De vier burgemeesters van de Nederlandse toernooisteden, Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en Eindhoven, zijn niet van plan de verkoop van alcohol en drugs te verbieden tijdens het Europees kampioenschap voetbal volgend jaar. Voorzitter J. de Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal zei zaterdag in deze krant dat ,,onbeheersbare gewelddadigheid door voetbalsupporters'' dreigt als er geen drooglegging komt.

De Amsterdamse burgemeester S. Patijn laat weten dat drooglegging hem te ver gaat. ,,We hebben veel cafés en coffeeshops in Amsterdam. Daar zeg je niet even tegen: jullie moeten drie weken dicht'', zegt Patijns woordvoerder. Patijn wijst erop dat het treffen van maatregelen een bevoegdheid is van hem en niet van justitie.

Rotterdam heeft al eerder geëxperimenteerd met drooglegging op Koninginnedag dit jaar, kort na de voetbalrellen tijdens de huldiging van Feyenoord. De traditionele onlusten bleven die dag uit. Maar op een herhaling van een alcoholverbod wil burgemeester I. Opstelten zich niet vastleggen.

Burgemeester R. Welschen van Eindhoven staat `neutraal' tegenover het idee. Burgemeester P, Scholten van Arnhem ziet vooralsnog ,,geen reden verdere maatregelen te treffen.'' In Arnhem geldt een alcoholverbod in het stadion en in delen van de binnenstad. ,,Een drooglegging is lastig te handhaven.''