Beurs blijft in greep van juichstemming

De Amsterdamse effectenbeurs vervolgde vanmorgen de hausse van vorige week, toen vier keer een recordslot werd geboekt. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs, stond rondom het middaguur 3,28 punten hoger op 638 punten, vooral dankzij KPN.

Het telecombedrijf KPN, dat de afgelopen weken duizelingwekkend is gestegen, liet vanmorgen opnieuw een forse stijging zien. Rondom het middaguur stond het aandeel bijna vier procent hoger op 83,20 euro. De zakenbank Morgan Stanley Dean Witter heeft vanmorgen zijn verwachting voor KPN verhoogd van 85 tot 100 euro. KPN profiteert al geruime tijd van het beurssucces van halfdochter KPNQwest, dat de moeders mee omhoog trekt. Het bericht dat de Nederlandse staat zijn belang in KPN zou willen verkopen voedt de verwachting dat KPN op termijn kan worden overgenomen.

KPN werd overtroffen door Corus. Procentueel liet het fonds de grootste stijging zien. ,,Het lijkt of er meer in het vat zit op het fusiefront'', leidt een handelaar af uit de geruchtenstroom op de beursvloer. Die gedachte was goed voor een eurodubbeltje winst op 2,63 euro.

Het aandeel Heineken deed het vanmorgen opnieuw goed, nadat het fonds vrijdag al een opsteker had gekregen van de toestemming van de Spaanse autoriteiten voor de overname van brouwer Cruzcampo. Het aandeel noteerde rondom het middaguur 2 procent hoger op 47,40 euro, na eerder een tussentijds record van 47,72 euro te hebben geboekt. De stijging van vanmorgen was te danken aan een artikel in de Britse krant Scotland on Sunday gisteren, waarin staat dat Heineken geheime besprekingen voert met Bass over de overname van de brouwerijen. Heineken weigert commentaar.

De zakenbank ING Barings liet weten ,,ongelukkig'' te zijn met een eventuele overname van Bass, omdat die wel eens te duur zou kunnen uitpakken. De zeer harde concurrentie in het Verenigd Koninkrijk en de sterke onderhandelingspositie van de pub-ketens maken een prijs noodzakelijk die lager ligt dan elders zou worden betaald voor een brouwer.

Het vuurwerk knalde echter niet bij de hoofdfondsen, maar bij de Midkapfondsen. Grote winnaar was daar NBM-Amstelland, dat meer dan 12 procent omhoog schoot naar 12,20 euro. De wonderbaarlijke terugkeer van de voormalige topman Baar beviel beleggers wel. Baar volgt J. van Bussel op, ruim een half jaar nadat hij het bouwconcern wegens gezondheidsproblemen verliet. Enige maanden geleden schokte Van Bussel de beurs nog met een winstwaarschuwing. Beleggers hopen nu dat Baar het bedrijf weer op de rails helpt. Een forse stijger was ook Océ, dat ruim 6 procent omhoog ging.

De koersstijging die Koninklijke Olie de afgelopen weken toonde stokte vandaag even. Het fonds leverde bijna een procent in op 61,20 euro, in reactie op een lagere olieprijs en door winstnemingen.