Arafat laat critici vrij

De Palestijnse autoriteiten hebben gisteren zes intellectuelen vrijgelaten die in november waren opgepakt nadat ze in een pamflet het autonome gezag van Yasser Arafat hadden beschuldigd van grootscheepse corruptie, misleiding en tirannie. Twee van de ondertekenaars, onder wie de organisator van het manifest, zitten nog vast. Tegen geen van allen is een aanklacht ingediend. Maar Arafat, die in het pamflet ervan wordt beschuldigd de deur voor corruptie te hebben opengezet, heeft gezegd dat ze de nationale eenheid ondermijnden.

De vrijgelatenen trokken op 7 december hun steun voor het pamflet in. Ze zeiden dat het nooit hun bedoeling was geweest dat de inhoud openbaar werd. Een van de Palestijnen die nog vastzitten, de gepensioneerde docent Ahmed Dodin, heeft in een vraaggesprek vanuit de gevangenis gezegd dat de intrekking van de steun voor het manifest het gevolg was van dreigementen van de autoriteiten.

Negen Palestijnse parlementariërs die het pamflet eveneens hadden ondertekend, zijn niet gearresteerd omdat ze parlementaire immuniteit genieten. Maar twee van hen zeggen sindsdien door leden van de veiligheidsdiensten te zijn aangevallen. Mensenrechtenorganisaties hebben scherpe kritiek geoefend op het Palestijnse Gezag wegens zijn maatregelen tegen de ondertekenaars van het pamflet. (AP, Reuters)