`Als door een wonder behoed voor de dood'

President Kumaratunga van Sri Lanka heeft een aanslag overleefd. `Zelfs gewone Tamils keuren dit soort geweld tegen de politiek af.'

Onder een gordijn van glinsterende, blauwe verkiezingsvlaggetjes markeren uiteengereten stoelen met bloedspatten en verwrongen dranghekken de plek des doods. Tientallen soldaten met machinegeweren patrouilleren rond het statige stadhuis van Colombo om verontruste en nieuwsgierige toeschouwers op afstand te houden. ,,Ik ben blij dat president Chandrika Bandaranaike Kumaratunga deze laffe aanslag heeft overleefd'', zegt een man die zich vlak na de opheffing van het straatverbod naar het stadhuis spoedde om de oorlogszone in zijn stad met eigen ogen te zien. ,,Ik hoop dat zij nu voor eens en voor altijd afrekent met de terroristen.'' Een vrouw die bloemen wil leggen op de plek waar zaterdag niet president Kumaratunga, maar wel 21 omstanders om het leven kwamen, wordt met een simpele armbeweging tegengehouden door een militair met een automatisch geweer. Ze dringt niet aan en legt het boeket zwijgend tegen een dranghek.

Met een daverende ontploffing verdween de spanning die de afgelopen dagen in de gefortificeerde straten van Colombo hing, zaterdagavond uit de lucht. De verwachte aanslag is voorbij; president Kumaratunga, die hoopt morgen te worden herkozen, is de eerste politicus in Sri Lanka die een zelfmoordaanslag overleefde. ,,Ze moest de verkiezingen winnen en een einde aan de burgeroorlog maken'', zegt de vrouw met de bloemen. ,,Daarom is zij als door een wonder behoed voor de dood.''

Al weken voor de verkiezingen lieten de autoriteiten in Sri Lanka weten dat president Kumaratunga nummer één stond op de hitlist van de Tamil Tijgers. ,,De Liberation Tigers of Tamil Eelam (de officiële naam van de Tamil Tijgers) hebben explosieven-experts uit het Westen naar Colombo gebracht om hun dodelijke taak uit te voeren tijdens de verkiezingscampagne'', kondigde de regeringsgezinde krant Sunday Observer eind vorige maand dreigend aan.

De controleposten in de stad werden extra bemand en hun aantal uitgebreid. Maar behalve irritatie onder weggebruikers maken de beveiligingsmaatregelen weinig indruk meer op de bevolking van Colombo. De checkpoints zijn inmiddels zo gewoon dat de aankondigingen langs de weg worden gesponsord door verzekeringsmaatschappijen en autofabrikanten. Maar zoals in het verleden bij de moord op vele Srilankaanse politici, militairen en politiemensen is gebleken kan de stad niet worden afgegrendeld tegen zelfmoordcommando's van de `terroristen', zoals de staatsmedia de Tamil Tijgers steevast omschrijven. ,,Tegen een zelfmoordaanslag kun je je heel moeilijk wapenen'', zegt een politieman die anoniem wil blijven. ,,Het is de nachtmerrie van elke veiligheidsfunctionaris op het eiland.''

De bevolking twijfelt er sinds zaterdag niet meer over welke weg de president zal inslaan als zij wordt herkozen, zegt Eric Gunawardene, die met de handen in de zakken staart naar de plek van de explosie. ,,Ik denk dat zij korte metten maakt met de terroristen in het noorden. Zelfs gewone Tamils keuren dit soort geweld tegen de politiek af.''

Tamils mijden het centrum van Colombo, daags na de aanslag, en zeker de omgeving van het stadhuis. ,,Een deel van bevolking is zo langzamerhand paranoïde geworden voor Tamils'', zegt een Tamil in Bambalapitiya, een zuidelijke voorstad van Colombo. Hoewel de politie de beveiliging van wijken met veel Tamils heeft verscherpt, is van openbare onmin tegen de Tamil-bevolking van Colombo geen sprake'', zegt hij. ,,Maar je voelt je als Tamil altijd al anders, we zijn letterlijk in de minderheid. Op dit soort dagen zien Singhalezen in elke Tamil een terrorist met explosieven.'' Helemaal onbegrijpelijk vindt hij het niet. ,,Frustrerend is het wel. Ik denk dat de twee bevolkingsgroepen steeds verder uit elkaar drijven, mede door het werk van de Tamil Tijgers. Het kan nog jaren duren voordat er iets van een vredesproces op gang komt.''

    • Rob Schoof