Aanslag op president Sri Lanka

De Srilankaanse president Chandrika Kumaratunga is zaterdagavond licht gewond geraakt bij een aanslag. Bij de explosie, vlak na de laatste toespraak van haar campagne voor de presidentsverkiezingen, kwamen 21 mensen om het leven. Meer dan 80 omstanders raakten gewond.

De aanslag, voor het stadhuis van Colombo, werd gepleegd door een zelfmoordcommando, vermoedelijk van de Tamil Tijgers die vechten voor een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van Sri Lanka. Een vrouw blies zichzelf op toen Kumaratunga na haar toespraak in haar auto wilde stappen.

Volgens regeringsfunctionarissen is Kumaratunga geopereerd aan haar rechteroog, dat zou zijn getroffen door kleine scherven. Inmiddels is ze weer thuis. Vanuit het zwaarbewaakte ziekenhuis riep Kumaratunga gisteren in een vijf minuten durende radiotoespraak de Tamil-minderheid op haar te volgen in haar strijd tegen het terrorisme. ,,Ik voel me goed en zal snel weer op de been zijn'', zei ze. De presidentsverkiezing gaan morgen gewoon door.

Ongeveer op het moment dat de aanslag op Kumaratunga werd gepleegd, werden twaalf mensen gedood en raakten meer dan veertig omstanders gewond bij een gelijksoortige aanslag op een bijeenkomst van de oppositiepartij UNP. Bij die aanslag in Colombo's voorstad Ja-Ela kwam de voormalige staf-chef van het leger, generaal Lucky Alagama, om.

De Tamil Tijgers hebben een lange geschiedenis van aanslagen op hooggeplaatste personen. Vlak voor de vorige presidentsverkiezing, in 1994, werd presidentskandidaat Gamini Dissanayake van de UNP vermoord. Andere slachtoffers zijn onder anderen toenmalig president Premadasa (in 1993) en de Indiase premier Rajiv Gandhi. Enkele maanden geleden werd de gematigde Tamil-politicus Neelan Tiruchelvam gedood.

President Kumaratunga verloor haar vader, oud-premier Solomon Bandaranaike, bij een moordaanslag door een boeddhistische monnik, en haar echtgenoot, de voormalige acteur Vijaya Kumaratunga, bij een aanslag door leden van de radicale linkse partij JVP.