Viermaal is scheepsrecht

Het is Crash dan eindelijk gelukt: het halen van de landstitel viertallen. In de afgelopen drie jaar stond de Leidse club in de finale van de play-offs, maar dolf steeds het onderspit. Afgelopen zondag was het dan wel raak door een overwinning op Hok/Transfer Solutions (189-169). Hierbij zij aangetekend dat Crash begon aan de eindstrijd met een carry-over van 21 imps. Je zou dus kunnen zeggen dat Hok/Transfer Solutions de wedstrijd won, maar Crash de slag.

Bij aanvang van de competitie werd Crash door weinigen getipt als kampioenskandidaat. Het team was immers ingrijpend veranderd. Twee paren waren gestopt, alleen Bertens-Nab bleven over. De internationals slaagden er evenwel in om de nieuwkomers Van Prooijen-De Wijs en Zhao-Vis tot grote hoogten te inspireren. Hoewel de winst in de finale beslist niet van een leien dakje verliep, is Crash toch wel de terechte kampioen. De tegenstanders uit de kwart- en halve finale (Pegasus en Modalfa) zullen dat zeker beamen, want beide teams haalden in hun wedstrijd tegen Crash het einde niet eens. Hok/Transfer Solutions gaf stug partij:

(Diagram)

In de open kamer een opmerkelijk biedverloop:

(diagram)

Roald Ramer wilde met zijn 3♠ zijn partner een start aangeven tegen een mogelijk 4♡ contract. Het nadeel van zo'n 3♠ is natuurlijk wel dat het forcing is. Dat verklaart waarom Paulissen doorbood. Misschien wel omdat hij geschrokken was van zijn eigen bod, ging de leider een paar downtjes te veel: min 4, OW -200. En het was nog maar de vraag of er wat voor NZ in zat. De gesloten kamer leverde het bewijs:

(diagram)

Moedig geboden, 3SA van Kees Bakker. Oost startte klaveren voor de negen en waarna de leider op jacht ging naar ♡A. Oost nam en speelde goed schoppen na, maar was al te laat zoals Bakker zou bewijzen. Hij nam ♠A, sloeg ♣A, incasseerde zijn hartens en de twee hoge ruitens en gooide west in met ruiten. Die moest uiteindelijk de negende slag geven aan ♠V. Negen imps voor Hok/Transfer Solutions. Op het volgende spel speelde de factor psychologie een hoofdrol;

(diagram)

Op beide tafels zat oost na een 1SA opening en een transferbod in 4♠ waartegen zuid uitkwam met ♡7. Beide noordspelers (Kees Bakker, respectievelijk Huub Bertens) pakten het aas en speelden ♦V (!) na. Hierna scheidden zich de wegen. Oost Ricco van Prooijen speelde klein bij (in de hoop op ♦B bij noord), maar was even later down toen ruiten doorkwam. De oost op de andere tafel, Roald Ramer, dekte wel. Zuid, Bart Nab, nam de heer met het aas en speelde prima een kleine ruiten na. Dit bleek te veel voor Ramer. Hij legde de acht. Noord nam en speelde weer ruiten, zodat het spel uitsloeg.