Top justitie wil volledige drooglegging EK-steden

Het openbaar ministerie wil dat de verkoop van alcohol en drugs tijdens het Europees voetbalkampioenschap volgend jaar in de Nederlandse toernooisteden zo volledig mogelijk aan banden wordt gelegd.

Als er in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem geen drooglegging komt, is er een heel groot gevaar van ,,onbeheersbare gewelddadigheid door voetbalsupporters''. Dit zegt J. de Wijkerslooth, de voorzitter van het college van procureurs-generaal, en daarmee de hoogste chef van het openbaar ministerie, vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

De Wijkerslooth meent dat inmiddels genoegzaam is gebleken dat supportersrellen nauwelijks zijn in te dammen, omdat fans ,,stijf staan'' van alcohol en drugs. ,,Daarom moeten er maatregelen worden genomen. Nu weten we zeker dat de combinatie van alcohol, een joint van goede Nederlandse kwaliteit en nog wat xtc-pillen ervoor zorgt dat het absoluut misgaat'', aldus De Wijkerslooth.

Het OM zegt de drooglegging te bespreken met Binnenlandse Zaken en burgemeesters.

Justitie gaat met dit voorstel veel verder dan de ministers Peper (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) willen. In de Tweede Kamer zijn alleen stemmen opgegaan om in de buurt van voetbalstadions de verkoop van geestverruimende middelen tegen te gaan. Een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Opstelten zegt dat totale drooglegging ,,een serieuze optie is waarover nog geen definitief standpunt bestaat''.

In het interview kondigt De Wijkerslooth verder aan dat de Amsterdamse hoofdofficier van justitie H. Vrakking over een half jaar het OM zal verlaten. Hij zegt zich te ergeren aan Vrakking, omdat de hoofdofficier publiekelijk en bij herhaling aandringt op een nieuwe reorganisatie van het OM. De Wijkerslooth noemt Vrakking ,,een oude vos die zijn streken nauwelijks meer afleert''.

Vrakking zegt ,,zeer onaangenaam verrast'' te zijn door deze mededeling over zijn vertrek. ,,Het klopt niet. Ik ben niet van plan binnen afzienbare termijn te vertrekken. De Wijkerslooth speelt onfatsoenlijk op de man.''

De Wijkerslooth geeft aan dat er onder zijn bewind een ,,bijstelling'' zal komen van de ,,uitzonderlijk hoge prioriteit'' die nu wordt besteed aan het aanpakken van de grote handelaren in verdovende middelen. Hij wil meer justitiële aandacht voor financiële criminaliteit en voor misdaden die worden gepleegd via Internet.

VRAAGGESPREKpagina 35, Zaterdags Bijvoegsel