Tafeltennis in een trieste ambiance

Anderhalf jaar geleden kreeg de Nederlandse tafeltennisbond de organisatie van het olympische kwalificatie-toernooi in het dubbelspel toegewezen. Toen kon de NTTB niet voorzien dat de trekpleisters Danny Heister en Trinko Keen zouden ontbreken in de nieuwe sporthal naast het Feyenoord-stadion. De Nederlanders plaatsten zich onlangs in het Griekse Patras reeds voor de Spelen van Sydney, waardoor ze dit weekeinde slechts als toeschouwer in Rotterdam aanwezig zijn. De NTTB en de Stichting Topsport Rotterdam zijn daardoor gastheer van een toernooi waar niemand op zit te wachten.

De training van Feyenoord werd gisteren drukker bezocht dan het tafeltennisevenement. Toernooi-directeur Ton van Happen biechtte gisteren op dat de organisatie serieus heeft overwogen zich terug te trekken voor de olympische schifting in het dubbelspel. Om politieke redenen – de NTTB heeft zich in samenwerking met Topsport Rotterdam kandidaat gesteld voor de Europese Top 12 in 2002 – besloot Nederland de Europese tafeltennisfederatie (ETTU) niet te bruskeren. ,,We hebben wel ons ongenoegen geuit over de veranderde regelgeving bij de olympische kwalificatie en die boodschap is duidelijk overgekomen'', zei Van Happen.

Pas in februari dit jaar besloot de ETTU dat dubbels, waarbij beide spelers zich al voor het enkelspel in Sydney hadden geplaatst, niet mochten deelnemen aan het kwalificatie-toernooi in Rotterdam. ,,Achteraf hadden we beter het kwalificatie-toernooi voor het enkelspel naar Nederland kunnen halen'', erkent Van Happen. ,,Maar vergeet niet dat anderhalf jaar geleden de kandidatuur van Heister en Keen in de single nog onbespreekbaar was voor NOC*NSF. Het dubbel staat nog steeds centraal in hun Road to Sydney.''

De armlastige NTTB zal in Rotterdam geen schade lijden, want Topsport Rotterdam, NOC*NSF en het ministerie van VWS staan garant voor de kosten. Desondanks was Van Happen twee weken geleden in Patras ,,met een paradoxaal gevoel'' getuige geweest van de martelgang van Danny Heister, die pas in zijn tiende en laatste partij het elfde ticket voor Sydney in het enkelspel veroverde. ,,Toen was ons toernooi gedevalueerd. We zaten toch al opgescheept met een evenement, waarvan ik niet kon uitleggen wie zou spelen en hoeveel dubbels zich eigenlijk kunnen plaatsen voor Sydney.''

Formeel heeft de ETTU voor de Spelen nog zes plaatsen beschikbaar voor dubbelspelers. Dat kunnen drie of zes koppels zijn, mede afhankelijk van de resultaten van het laatste kwalificatie-toernooi voor het enkelspel in mei in Sevilla. Nederland heeft geen zakcomputer nodig. Alleen Gerdie Keen en Melisa Muller zijn na de 3-0 zege op de Bulgaren Vatcheva en Simeonova nog vertegenwoordigd in de tweede fase van het toernooi. Zij spelen vandaag tegen de Russische verdedigsters Timina en Palina om de eerste plaats in groep H.

In een troosteloze ambiance kregen Floor Tebbe en Cathry Hof bijles van de dubbels Arisi/Negrisoli en Garkauskaite/Prusiene. De talenten Jörg de Cock en Kalun Yu mochten sfeer proeven op weg naar de Spelen van 2004. Ze verloren van de Joegoslaven Lupulescu en Grujic (0-3) en de Russische broers Mazoenov (1-3).