Slapstick horror

De filmmaker is voor critici vaak belangrijker dan de film zelf. Neem From Dusk till Dawn. Een roadmovie, die halverwege volslagen onverwacht omslaat in slapstick-horror. Volledig afgekraakt. Want de naam Quentin Tarantino was eraan verbonden. En Tarantino, zo had de kudde in 1996 besloten, is zwaar overschat. Gemakzuchtig. Zelfingenomen. Immoreel. Bijna elke bespreking van Dusk stond in het kader van de niet ingeloste belofte van Pulp Fiction. Al even collectief riep men hosanna toen Tarantino een jaar later terugkwam met het trage, intelligente en bloedeloze Jackie Brown.

Dat is jammer, want From Dusk till Dawn biedt originele, dynamische en bij vlagen hilarische grand guignol, eerder gericht op de zaterdagavondjeugd dan op het filmhuis. Het uitgangspunt was een oud scenario voor een B-film, dat Tarantino in zijn vorige leven als videoverkoper schreef en liet verfilmen door zijn vriend Robert Rodriguez. De criminele broertjes Gecko gijzelen een predikant en zijn gezin om met hun camper naar Mexico te vluchten. Dat lukt. In de woestijnbar `Titty Twister' wacht het gezelschap op hun Mexicaanse contact Carlos. Na een gedenkwaardige striptease breekt de hel los. De hoeren en het orkest veranderen in vampiers en storten zich op de gasten.

Deze omslag van Pulp Fiction-sfeer naar vampierparodie zet zich door in de acteurs. In het eerste deel domineren Harvey Keitel en Juliette Lewis, in de Titty Twister krijgen ze versterking van cultfiguren als horror-grimeur Tom Savini en Fred Williamson, eens voorman van de blackploitation, hier een superfly vampierjager.

From Dusk till Dawn is een groteske film, met snelle dialogen en een imponerend filmdebuut van tv-ster George Clooney. Smakeloos is het zeker. Ledematen, hoofden en organen spatten als popcorn over het scherm, om over de beruchte pussy-monoloog maar te zwijgen. Critici mogen jammeren dat grote beloften hun talent vergooien aan deze B-film, liefhebbers zijn dankbaar dat het horrorgenre is verrijkt met deze achtbaanrit in de Mexicaanse woestijn.

From Dusk till Dawn (Robert Rodriguez, VS,1996), zaterdag, VRT, 23.25-1.08u.