Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. De vertrekkende topman bij KPN Wim Dik vertelt over ondernemen in Nederland. Ned.3, 12.07-13.02u.

Netwerk. Reportage over de achterbuurten van Rio de Janeiro. Kinderen mogen tot de band Affro Reggae als trommelaar of danser toetreden als ze beloven naar school te gaan, niet te roken en niet te drinken. Ned.1, 20.16-20.54u.

Lopende zaken. Aandacht voor de uitzetting van lastige asielzoekers die door de marechaussee op Schiphol met kalmerende middelen worden ingespoten alvorens ze op het vliegtuig worden gezet. Prof. A. van Kalmthout, hoofddocent strafrecht aan de Universiteit van Tilburg vindt deze gang van zaken verwerpelijk. Verder een portret van Tjibbe Joustra, de secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw. Ned.3, 22.00-22.40u.

DOCUMENTAIRES

Ingodsnaam. Derde aflevering in de serie over hoe mensen in deze tijd nog kunnen geloven geeft een portret van de gedreven evangelist Rudy Langenberg die nog zoveel mogelijk mensen wil bekeren tot het `ware' geloof. Ned.3, 20.20-20.55u.

Panorama: Grozny onder de bommen. BBC-documentaire over de furieuze belegering van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny door het Russische leger. Deze documentaire wordt uitgezonden in plaats van het aanvankelijk geplande portret van de Servische president Milosevic en zijn echtgenote Mira. Canvas, 20.30-21.05u.

PRAATPROGRAMMA

Een Kwestie van Kiezen. Gast is de minister van Defensie mr. Frank de Grave. RTL4, 22.55-23.35u.

Leven & werken. Paul Scheffer praat met de Poolse journalist Ryszard Kapuscinski die al jaren geldt als een van de beste chroniqueurs van de grote politieke omwentelingen in onze tijd. Vooral met zijn verslagen van de dekolonisering in de Derde Wereld werd hij beroemd. Ned.3, 23.15-0.10u.

KUNST

De Plantage. In de laatste uitzending van dit jaar een speciale quiz waarin twee teams vragen beantwoorden die betrekking hebben op zes jaar De Plantage. Met ontroerende, spannende beeld- en geluidsfragmenten uit de afgelopen seizoenen. Ned.3, 17.30-18.30u.

Close-up. In verband met het overlijden, afgelopen dinsdag, van sopraan Gré Brouwenstijn, een herhaling van het portret van deze zangeres ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag in 1995. Ned.1, 18.31-19.29u.

MUZIEK

Reiziger in Muziek. O.a. praat schrijver J. Bernlef over zijn onlangs verschenen bundel Haalt de Jazz de eenentwintigste Eeuw? Verder een optreden van het Brodsky kwartet, met strijkkwartetten van Beethoven en eigentijdse componisten. Ned.3, 11.00-12.00u.

Der Ring des Nibelungen: Die Walküre. Tweede deel van deze operacyclus, uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest en de solisten Jeannine Altmeyer, John Bröcheler, Anne Gjevang, en Reinhild Runkel. Ned.3, 13.02-17.30u.

FILM

One Magic Christmas (Philip Borsos, 1985, VS). Harry Dean Stanton is een engel die een meisje helpt haar moeder weer gelukkig te maken in deze Disney-familiefilm. BBC2. 8.00-9.30u.

Escape to Athena (George Pan Cosmatos, 1979, GB). All star-cast (David Niven, Roger Moore, Telly Savalas, Claudia Cardinale en zelfs een rolletje voor Sonny Bono) in ontsnappingsfilm gesitueerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. BBC1, 12.10-14.05u.

National Lampoon's Christman Vacation (Jeremiah S. Chechik, 1989, VS). Onsamenhangende kerstfilm over disfunctionele familie die wel eens een traditionele kerst wil vieren. RTL 4, 13.20-15.00u., met reclame.

Suburban Commando (Burt Kennedy, 1991, VS). Sciencefiction-actiefilm waarin gevluchte buitenaardse krijger onderduikt bij aardig echtpaar dat van niets weet. BBC1, 15.30-16.55u.

. Willy Wonka and the Chocolate Factory (Mel Stuart, 1971, VS). Gene Wilder is een leukere Willy Wonka dan Roald Dahl had kunnen bedenken in zijn toch al niet onaardige kinderboek over armoedig jongetje dat dankzij een gouden chocoladewikkel een dagje mag doorbrengen in de snoepfabriek van de mysterieuze Willy Wonka. Prachtige decors, schattige liedjes, hartoveroverend. BBC1, 16.55-18.30u.

. Bugsy Malone (Alan Parker, 1976, GB). Alleen al om de piepjonge Jodie Foster als nachtclubzangeresje is deze geheel met kinderen gecaste gangsterfilm opmerkelijk. In plaats van kogels komt er slagroom uit de wapens. BBC2, 18.55-20.25u.

Sabrina (Sydney Pollack, 1995, VS). Remake van Billy Wilders klassieker die Humphrey Bogart en Audrey Hepburn verliefd op elkaar liet worden. Pollack voegde weinig aan het origineel toe, behalve dat hij Harrison Ford als Humphrey Bogart een belangrijkere rol gaf. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

Malice (Harold Becker, 1993, VS). Niet bijster originele, maar wel vakkundig gemaakte paranoiathriller. Bill Pullman en Nicole Kidman lijken gelukkig getrouwd, maar bevriende chirurg Alec Baldwin heeft snode plannen. Veronica, 21.30-23.30u., met reclame.

Shadowlands (Richard Attenborough, 1993, VS/GB). Keurig romantisch drama naar het leven van de introverte Engelse schrijver C.S. Lewis (Anthony Hopkins) die een romance beleeft met uitbundige Amerikaanse bewonderaarster en vakgenote Debra Winger. BBC2, 23.45-1.50u.

In weiter Ferne, so nah! (Wim Wenders, 1993, Duitsland). Onbeholpen vervolg op Wenders' betoverende Der Himmel über Berlin. Engel Bruno Ganz was al mens geworden om zijn hart te volgen, nu doet zijn boezemvriend Otto Sander hetzelfde om het leven van een meisje te redden. ARD, 23.55-2.15u.

Sweet Liberty (Alan Alda, 1986, VS). Innemend acteerwerk van onder meer Michael Caine en Alan Alda in vrij voorspelbare komedie over schrijver die met lede ogen toeziet hoe zijn boek door `Hollywood' onherkenbaar tot film wordt verwerkt. BBC1, 1.20-3.05u.

Seance on a Wet Afternoon (Bryan Forbes, 1964, GB). Angstaanjagende paranormale thriller, waarin werkeloos medium haar echtgenoot aanzet tot het plegen van misdaden die zij vervolgens kan `oplossen'. BBC2, 1.50-3.40u.

Teacher's Pet (George Seaton, 1958, VS). Cynische journalist Clark Gable heeft een oogje op zoete juf Doris Day en met de vonken is niets mis. Maandag, BBC2, 12.00-13.55u.

En nagesychroniseerd: Trois Hommes et un coufin (Coline Serreau, 1985, Frankrijk). ZDF, 14.25-16.10u.; Cleopatra (Joseph L. Mankiewicz, 1963, VS). ZDF, 0.25-2.30u.; Thank You, Mr. Moto (Norman Foster, 1937, VS). ZDF, 2.30-3.35u., zwart-wit.; Think Fast, Mr. Moto (Norman Foster, 1937, VS). ZDF, 3.35-4.40u., zwart-wit.; Nesmrtelna teta (Zdenek Zelenka, 1993, Tsjechië). Maandag, ARD, 2, 10.35-12.00u.