Samenwerking Deutsche Bahn en SNCF

Deutsche Bahn en SNCF willen samen een nieuwe hogesnelheidstrein ontwikkelen die over tien jaar het spoor op kan. De Duitse en Franse staatsspoorbedrijven maakten gisteren in Straatsburg bekend dat zij een werkgroep hebben opgericht die de plannen nader moet uitwerken. De nieuwe trein zou een snelheid van 320 km per uur moeten halen. De twee bedrijven gaan ook het spoornetwerk voor hogesnelheidstreinen uitbreiden.

,,Komende zomer zullen we de industrie vragen om samen aan dit project te gaan werken'', aldus Hartmut Mehdorn, de nieuwe president-directeur van Deutsche Bahn. SNCF-topman Louis Gallois zei dat van de ondernemingen verwacht wordt dat ze een trein produceren die voldoet aan eisen van lagere kosten, grensoverschreidende aansluiting van systemen en materieel en gezamenlijke kwaliteitscriteria. ,,We kunnen niet langer betalen voor systemen die exclusief voor binnenlandse markten worden gemaakt als we een pan-Europees hogesnelheidsnetwerk willen ontwikkelen'', aldus Gallois. (AP)