SALADE EN PASTEITJE

Twee gemakkelijke voorgerechten voor vier personen. U kunt ze vlak voor het serveren afwerken. Eerst de salade: Haal de boontjes af, kook ze in water met zout in 7 minuten beetgaar en spoel ze met koud water af in een vergiet. Maak de sla schoon. Pel en snipper het sjalotje. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze eventueel doormidden. Roer een dressing van de azijn, vier eetlepels olie, de notenolie, zout, peper en de mosterd. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan lichtbruin. Zet alles afgedekt weg. Afwerking: Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan en bak de spekjes krokant. Schep ze uit de pan. Bak de sjalotsnippers en de paddestoelen in het spekjesvet in enkele minuten gaar. Voeg zout en peper en desgewenst de cognac toe en laat die op hoog vuur verdampen. Verdeel de sla en de boontjes met de dressing over vier borden. Verdeel hier de paddestoelen, de spekjes en de pijnboompitten over. Direct serveren.

De pasteitjes: Week 15-20 gram gedroogde paddestoelen een half uur in warm water en snijd ze dan in reepjes. Zeef het weekwater en vul aan met bouillon (of water en 1 bouillontablet) tot een halve liter. Maak 200 gram verse gemengde paddestoelen schoon, pel en snipper 1 sjalotje. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de sjalotsnippers en alle paddestoelen in een paar minuten gaar. Strooi er een halve theelepel verse of een mespunt gedroogde tijm, zout en peper over.

Desgewenst, net als in het eerste recept, blussen met 2 eetlepels cognac. Smelt 45 gram boter in een sauspan en roer er 45 gram bloem door. Even laten pruttelen. Voeg al roerend het bouillonmengsel toe, blijf roeren tot de saus gebonden is. Breng de saus met zout en peper op smaak en roer de paddestoelen en wat gesnipperde peterselie erdoor.

Afwerking: Laat vier pasteibakjes in de oven warm worden en verwarm de ragout in de pan of in de magnetron. Verdeel de ragout over de pasteibakjes. Direct serveren.