Relikwie

In tijden van iconisering en mythologisering van sporthelden, mag de beste nummer 14 aller tijden niet worden vergeten. Wie niet weet dat nummer 99 met de beste ijshockeyer van de eeuw, Wayne Gretzky, wordt geassocieerd treft geen blaam.

En wie niet weet dat nummer 23 met de beste basketballer van de eeuw, Michael Jordan, wordt geassocieerd mist historisch besef. Maar wie niet weet dat met nummer 14 de beste Europese voetballer van de eeuw, Johan Cruijff, wordt bedoeld, moet zich schamen. Cruijff, de man die op zijn eigen wijze de wereld naar zijn hand zette. Een solist die een hele club beter kon laten spelen, een vol stadion naar adem kon laten happen en een mensenmassa kon betoveren met zijn ondoorgrondelijke manoeuvres. Er zijn mensen die maar niet losraken van die betovering. Zoals ze zich vroeger lieten bedwelmen door zijn voetbalacties, zo laten ze zich nu biologeren door zijn verbale geweld. Soms praat Cruijff volslagen nonsens, soms weet hij zelf niet eens wat hij zegt, domweg omdat hij in de loop der jaren alleen in zijn eigen waarheid is gaan geloven. Cruijff ziet sport altijd op zijn eigen wijze. Zo onnavolgbaar als hij vroeger speelde, zo praat hij nu. Laten we zijn oeverloze praatsessies voor lief nemen en alleen zijn leven als voetballer gedenken. Want zo mooi, zo sierlijk, zo goed als Cruijff zullen voetballers in Nederland nooit meer zijn.

Aflevering 50 (de laatste) in de serie helden van deze eeuw.