Paus betuigt spijt over dood Hus

De paus heeft gisteren , ,oprecht spijt'' betuigd voor de executie van de Tsjechische kerkhervormer Jan Hus. Hus werd door het concilie van Constanza als ketter veroordeeld en in 1415 op de brandstapel gezet. Hus verzette zich tegen de corrumpering van de kerk, die onder meer gestalte kreeg in de verkoop van aflaten en baantjes, en deelde veel theologische inzichten met latere reformisten als Luther. De paus, die vandaag de Tsjechische president Havel ontvangt, zei gisteren dat de katholieke kerk het jubeljaar 2000 wil aangrijpen om ,,de wonden van de afgelopen eeuwen te helen door een nieuwe houding en compleet vernieuwde onderlinge relaties.'' Hij meende dat de ,,wrede dood'' van Jan Hus slechts ,,verdeelheid in de geesten en harten van de Boheemse volk heeft gezaaid.'' (AP)