Parachutist

Over het succes van de herijkingsoperatie op Buitenlandse Zaken, die het ministerie tot spil van geïntegreerd buitenlands beleid moet maken, was KPMG negen maanden geleden nog heel negatief. Op de vraag of hij al naar een andere baan uitkeek zei de econometrist D.J. van den Berg toen tegen deze krant: ,,Nee, ik zit hier nu vijf jaar en ik heb het geweldig naar mijn zin. Ik vind het plezierig om zo'n veranderingsproces van a tot z te begeleiden.'' Opnieuw een gesprekje met hem.

U gaat over een jaar naar New York, is de herijking geslaagd?

,,Niemand kan zeggen: ik heb die herijking persoonlijk in orde gemaakt. Het was niet alleen mooi om na het einde van de Koude Oorlog dat ideetje op papier te zetten, al heeft dat hier natuurlijk wel tot rumoer geleid. Maar het gaat er nu om de uitvoering goed te doen, wat het moeilijkste is, en onze organisatie receptief te maken voor wat er maatschappelijk gebeurt. Dat gaat goed, sommige dingen zijn onomkeerbaar geworden. Ik ga met een gerust hart weg.''

Uw partijgenoot Van den Broek (CDA) haalde u in 1992 als `parachutist' van Economische Zaken, hebt u hem nu om advies gevraagd over uw benoeming in New York? U begint straks weer aan iets waar u geen ervaring mee heeft.

,,Ik heb inderdaad overleg gehad met kennissen die daarover kunnen oordelen. En overigens geloof ik zowel in mensen die hier in het apparaat opgeklommen zijn als in goede parachutisten.''

Brengt zo'n vroeg bekendgemaakte benoeming niet mee dat u hier nog ruim een jaar als een soort `lame duck' door de gangen loopt?

,,Daarover heb ik geen zorgen. Zeker, de positie van de secretaris-generaal is door de herijkingsoperatie wat zwaarder geworden. Maar mijn gezag is er niet afhankelijk van dat ik straks wat anders ga doen, de minister blijft geheel achter me staan. Het duurt bovendien korter, want ik ga me per 1 juli een half jaar op mijn nieuwe werk voorbereiden. Ik zie deze `Ronde 2000' als uitvloeisel van een professioneler personeelsbeleid. We matchen nu eens per jaar persoonlijke profielen en functieprofielen voor vacatures. Dat is praktischer en ook transparanter dan vroeger, toen zulke benoemingen als het ware uit een black box vielen.''

    • J.M. Bik