Nanking

Na lezing van `Kindervoeten in Nanking' (W&O 4 dec.), werd mij plotseling duidelijk waarom rond een expositie in ons museum wat commotie is ontstaan. Tot en met zondag 5 december jongstleden hebben wij een zestigtal doeken geëxposeerd van de in Los Angeles wonende Chinese schilder Li Zi Jian. Het gaat daarbij om portretten van Chinezen, taferelen in Tibet en Mongolië enzovoorts. Eén van de schilderijen viel daarbij nogal uit de toon. Het is een kolosaal drieluik gemaakt in opdracht van de Chinese overheid met als titel `The Nanking Massacre'.

Het is dit schilderij dat bij enkele hooggeplaatste Japanse bezoekers grote woede heeft teweeggebracht. Wij hebben aan het verzoek het schilderij te verwijderen niet voldaan omdat het onze taak is geschiedenis te tonen en niet haar te veranderen. De expositie wordt nu tijdelijk opgeslagen en zal daarna nog twee weken bij Sotheby's Amsterdam te zien zijn (eind januari, begin februari 2000) en dan naar Washington gaan.

Sotheby's zal onder grote druk van de Japanse ambassade het Nanking drieluik buiten de expositie laten.