Mannenhandbalteam zit op een dood spoor

Dankzij het Oranjeplan van de vrouwenploeg geniet handballand Nederland enig aanzien. Zo ver als de vrouwen zijn de mannen nog lang niet. De ploeg van bondscoach Ryszard Malag zal hard moeten werken om de Europese top te bereiken.

De handballende mannen van Nederland behoren tot de zwaksten van Europa. ,,Je moet dan ook reëel zijn'', zegt assistent-bondscoach en E&O-trainer Peter Portengen. ,,Dit toernooi behoort Nederland niet te winnen.'' Gisteren verloor de nationale ploeg tijdens de vijftiende editie van de Haarlemse Handbalweek van Italië (15-20). Donderdag was al van Egypte verloren.

De vorige editie van de Handbalweek schreef Nederland nog op zijn naam, zij het dankzij overwinningen op ploegen van tweede garnituur. Daarna volgde de malaise waar geen einde aan leek te komen. Internationals wilden om diverse redenen niet meer voor het nationale team uitkomen.

Voor doelman Jan den Bakker was spelen voor het Nederlands team geen uitdaging meer, Aalsmeer-speler Jeroen Hölscher gaf de voorkeur aan zijn privéleven en Bundesliga-speler Marco Beers had `onvrede met de gang van zaken'. Het wegvallen van dit trio was een gevoelg verlies voor het Nederlandse handbal. De nationale ploeg zakte dan ook als een pudding in elkaar.

De financiële situatie bij het Nederlands Handbal Verbond (NHV) is allerminst rooskleurig en drukt daardoor een flinke stempel op de Nederlandse équipe. De NHV heeft niet de beschikking over een sponsor die de nationale ploeg op weg naar de internationale top financiële ondersteuning kan bieden. Het NHV keert namelijk geen loonkostenderving en reiskosten uit. Spelers die financieel afhankelijk zijn van de sport, zoals Marco Beers, zijn niet meer te over te halen om het oranje shirt aan te trekken. De bond kan de handballers slechts kost en inwoning tijdens de trainingskampen bieden.

Zonder grote sponsorgelden is de motivatie om in het Nederlands team te spelen bij sommigen verdwenen. ,,Ik heb de indruk dat geld voor enkele handballers belangrijker is dan spelen voor de nationale ploeg. De eer om voor Nederland uit te komen zakt weg'', meent NHV-bestuurslid Henk Kruse.

Met name Duitsland, het Mekka van het handbal, is in financieel en sportief opzicht veel aantrekkelijker dan Nederland. Niet voor niets keren deze week topspelers als Patrick Kersten en Mark Schmetz de Handbalweek de rug toe om in het weekeinde voor hun clubs in de Bundesliga te spelen. ,,Als ik moet kiezen tussen mijn club en het Nederlands team, dan is de keuze snel gemaakt'', reageert Patrick Kersten. ,,Waardoor dat komt? Door niets, dat is het 'm nou juist. Nederland stelt niets voor in Europa. Dan wordt de motivatie minder en de clubbelangen zijn in Duitsland nu eenmaal erg groot.''

Het ontbreekt de mannenploeg naast financiële middelen ook aan een beleidsplan. De vrouwenploeg van Bouwer heeft energie en geduld opgebracht om langdurig te investeren. Pas na tweeënhalf jaar, bij het recente WK in Noorwegen, kwam de beloning. ,,Bij de mannenploeg zijn er in het verleden al veel jongens geweest die een beloning in het vooruitzicht wilden. Maar wil je een oranjeplan uitvoeren, dan moet je toch eerst presteren voordat je de beloning krijgt'', zegt bondscoach Ryszard Malag.

Dat is onmogelijk bij de huidige selectie, waarvan het merendeel bestaat uit hobbyisten die naast handbal spelen gewoon hun dagelijkse werk hebben. Bondsbestuurslid Kruse zegt: ,,De vrouwenploeg heeft tweeënhalf jaar gedaan om de subtop te bereiken. De mannen hebben minstens het dubbele nodig. Ze tonen nog niet eens de wil om zo ver te komen.''

Ondanks de problemen bij de mannen heeft Malag een selectie van redelijk formaat op de been weten te krijgen. Mede dankzij de inbreng van de recordinternational van Sittardia Lambert Schuurs (36). ,,Ik heb me beschikbaar gesteld om het vuurtje op te stoken'', verklaart Schuurs. Zijn actie vond navolging bij een aantal spelbepalende spelers onder wie Kersten, Rob de Pijper en Rutger Sanders. ,,Maar het is belachelijk dat iemand van mijn leeftijd interlands moet spelen om andere handballers te motiveren'', weet Schuurs.

Dankzij de Sittardia-speler speelt in de Handbalweek nog een redelijk sterke Nederlandse ploeg. Malag: ,,We missen een droomopstelling. Maar ik vind het te ver gaan om te zeggen dat we met een veredeld B-team aantreden omdat `de Cruijff van het Nederlandse handbal' (Marco Beers red.) niet mee doet.''

De internationals schudden bij het begin van de Handbalweek de perikelen van zich af. In de Melkerij won Nederland woensdag zowaar tegen alle verwachtingen in van Roemenië (29-22). Maar Lambert Schuurs was de eerste om de zege te relativeren: ,,De Roemenen traden niet met de sterkste spelers aan. Door slim en enthousiast spel hebben we de wedstrijd naar onze hand kunnen zetten.''