Kemira sluit ook gipsfabriek in Pernis

Het Finse kunstmestbedrijf Kemira sluit drie fabrieken in Pernis. Daardoor komen 140 mensen op straat te staan. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. In juni sloot het concern de kunstmestfabriek in Pernis al. Toen verloren circa 40 mensen hun baan. De drie fabrieken, die fosforzuur, zwavelzuur en ammoniumfosfaatkorrels produceren, gaan per 1 juli 2000 definitief dicht. Als reden voor de sluiting voert Kemira aan dat op de markt voor fosforzuur en ammaniumfosfaatkorrels een enorme overcapaciteit bestaat.

Daarnaast loopt de milieuvergunning die het bedrijf heeft voor het lozen van zogenaamde gipsslakken (een bijproduct van het productieproces) op 1 januari aanstaande af. Om een nieuwe vergunning te krijgen zou Kemira zo'n 40 miljoen gulden moeten uittrekken voor de bouw van een afbraakfabriek. Dat geld heeft de onderneming juist door de slechte marktsituatie niet, aldus een zegsman. Kemira zal ,,op zeer korte termijn'' met de betrokken bonden praten over de afwikkeling van de sluiting. (ANP)