Geallieerden tegen Aids

Nederlandse Eurovisiesongfestivalartiesten, geen puntentelling en een heel goed doel. Het Eurovisie Songfestival van de Eeuw ten bate van het Aidsfonds. Dat alles in een zaal vol goed geklede en nog beter gebouwde songfestivalliefhebbers. Een veiliger omschrijving van de homoseksuele medemens kan ik niet bedenken of het moet de term `zachte mensen' van mijn opa zijn. Op papier de ideale omstandigheden voor een topavond. Helaas is Ruth Jacott van een hartstikke leuk mens veranderd in een synchroon dansende Furby, maar verder is iedereen zichzelf gebleven. Dat is niet in alle gevallen prettig om te zien maar vooral Heddy Lester en Willeke Alberti maken veel goed. Nooit gedacht dat `Waar is de zon' eigenlijk een heel mooi liedje is. Dus wat is er mis met dit tv-programma?

Een heel elementair onderdeel, namelijk het feit dat het een tv-programma is. Wanneer leren die tv-directeuren nou eens dat je van sommige dingen af moet blijven met je inhalige publieke of commerciële poten? Waarschijnlijk nooit, maar de organisatoren van dit soort evenementen zouden toch ook eens nee kunnen zeggen tegen al die verschrikkelijke omroepen? Hoewel ik geen songfestivalfan ben (mijn beste vrienden zijn overigens extreem zacht) denk ik dat het een prachtige avond was. Maar ik was er niet bij en de tv is te plat en te één-dimensionaal om mij deelgenoot van de lol en emotie te maken. De sfeer van zo'n avond kan niet overgebracht worden, al laat je nog honderd beelden zien van zachte-mensen-omhelzingen. Misschien dat de programmamakers denken dat ze hun eigen platheid aan moeten passen aan de nieuwe platte tv-toestellen, maar hun pogingen zijn vruchteloos. Laat de mooie avonden nou gewoon eens mooie avonden zijn. De beelden worden beter, duurzamer en warmer bewaard in de harten van de aanwezigen.

Maar er is ook goed nieuws; de speciale cd die gemaakt is. Volgens het persbericht is de cd ook een statement; de artiesten, het Metropole Orkest en de Avro steunen de strijd tegen Aids. Is het niet fantastisch! In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Cocktail Trio, de Drie Pinten en de Josti Band vecht het Metropole orkest met de geallieerden mee. Wie had gedacht dat ook de Avro dit uiterst impopulaire standpunt in zou nemen? Er zullen spoorslags nieuwe verzetskruizen gesmeed moeten worden. Toch wel een prestatie van de Avro hoor, om bij een songfestival zonder competitie element tot de absolute losers te behoren.

Eurovisie Songfestival van de Eeuw, zaterdag, Ned.1, 21.06-22.20u.

    • Raoul Heertje