G8 vraagt om wapenstilstand Tsjetsjenië

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven rijkste industrielanden hebben Rusland gisteren op een bijeenkomst van de G8 in Berlijn opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Tsjetsjenië. Van mogelijke sancties werd evenwel niet gerept. De Russische minister Ivanov liet verstek gaan op de afsluitende persconferentie.

Wel liet Ivanov weten niet het gevoel te hebben dat Rusland zich in een isolement bevond. In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny werden gisteren zware bombardementen gemeld. De afgelopen dagen was het relatief rustig omdat de Russische troepen de burgers in Grozny een kans wilden bieden via corridors de stad te verlaten. Van die mogelijkheid heeft vrijwel niemand gebruik gemaakt. Correspondenten van persbureaus zagen enkele uitgebrande Russische tanks en spraken met een krijgsgevangene. Er waren schermutselingen in het oosten, het zuiden en noordwesten van de stad. De Russische premier Poetin maakte gisteren ook bekend dat Russische troepen een weg naar Georgië hebben bezet, die door de Tsjetsjenen werd gebruikt als aanvoerroute. (AP, Reuters)