EU dreigt Duitsland om Brits rundvlees

De Europese Commissie heeft gisteren gedreigd om juridische stappen te zetten tegen Duitsland nadat was gebleken dat het Duitse parlement weinig vorderingen had gemaakt met de opheffing van het verbod op de import van Brits rundvlees. In een verklaring liet de Commissie weten dat de Duitse parlement zich niet aan eerder gemaakte afspraken heeft gehouden. ,,Als wordt bevestigd dat de procedure vertraagd is, dan zal de Commissie een juridische procedure moeten starten'', aldus de verklaring.

De Commissie besluit mogelijk al woensdag, bij de eerstvolgende vergadering, tot stappen tegen Duitsland.

Eerder al werd om dezelfde reden tegen Frankrijk een zaak aangespannen bij het Europese hof van Justitie in Luxemburg. De uitspraak wordt komende donderdag verwacht. Dat is twee dagen later dan de bedoeling was door een vergissing bij het hof.

Frankrijk moest vijf werkdagen de tijd krijgen om te reageren op het gebod om de boycot op te heffen, maar de brief waarin dat stond werd niet op het juiste moment verzonden.

De vertraging is vervelend voor de Commissie, omdat Frankrijk nu waarschijnlijk niet meer zal reageren voor de vergadering van woensdag. Dat is de laatste vergadering in Brussel voor het kerstreces.

Frankrijk deed het Britse rundvlees eerder dit jaar in de ban uit angst voor BSE, de gekke-koeienziekte. Het leidde tot een politieke rel tussen de twee landen.

Duitsland heeft laten weten dat het wel wil handelen naar de Europese wetgeving, maar dat de regeringen van enkele deelstaten, die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van voedsel, hun twijfels hebben geuit. Ze willen om die reden niet meewerken.

Het Duitse parlement heeft gisteren gezegd dat er zo snel mogelijk in heel Europa een verplichte labeling moet komen voor rundvlees. Het vertrouwen van de consumenten in rundvlees is volgens Duitsland ernstig geschaad door de BSE-affaire in Engeland. Vrijwillige labeling, zoals nu de praktijk is, is niet voldoende om dat wantrouwen weer weg te nemen.

De Europese Commissie was van plan om de verplichte labeling al in januari in te voeren. Maar de uitvoering daarvan is verschoven naar september omdat de meeste lidstaten nog niet in staat zijn om de naleving voldoende te controleren.