Dow net niet op record

De Amerikaanse effectenbeurs Wall Street is vrijdag net niet op een nieuw slotrecord gesloten. De belangrijkste graadmeter Dow Jones eindigde op 11.257,43 punten, een stijging van 12,54 punten. In het laatste half uur voor sluiting duikelde de index na lange tijd boven het vorige record van 11.326 te hebben gestaan.

Schermenbeurs Nasdaq sloot wel op een nieuw record. Daar wasde eindstand 3753,15 punten. Donderdag sloot de schermenbeurs ook al op een slotrecord.

Smaakmakers op de Amerikaanse effectenbeurs waren onder meer aluminiumgigant Alcoa. De prijs van aluminium klom vrijdag tot het hoogste punt in drie jaar en daar profiteerde de fabrikant flink van. De koers van het aandeel steeg naar ruim 78 dollar, een stijging van ruim 2,3 procent.

Ook General Electric lag goed in de markt. Het bedrijf gaf zijn fiat aan een aandelensplitsing. Daarnaast kwam de onderneming met het nieuws dat er meer aandelen worden teruggekocht dan eerder was aangekondigd. Het inkoopprogramma is met 5 miljard uitgebreid tot 22 miljard dollar. En tot slot kwam de mededeling dat het kwartaaldividend van het elektronicaconcern met 17 procent wordt verhoogd tot 41 dollarcent. Beleggers beloonden al dit nieuws met een koersstijging van 2,6 procent tot ruim 151 dollar. In de technologiesector waren er meer stijgers dan dalers. Intel profiteerde nog steeds van het nieuws dat er een nieuwe processor staat aan te komen. Het fonds dikte 2,2 procent aan op ruim 82 dollar.