Coca-Cola beboet in Italië na problemen in rest Europa

De Amerikaanse frisdrankgigant Coca-Cola is door de Italiaanse kartelbureau Autorita Antitrust (AA) veroordeeld tot een boete van 30,6 miljard lire of 34,8 miljoen gulden. Coca-Cola heeft zich beziggehouden met ongeoorloofde verkooppraktijken.

De kartelautoriteiten begonnen in juni vorig jaar een onderzoek na een klacht van concurrent PepsiCo. Coca-Cola zou via kortingen en andere stimulansen hebben geprobeerd cafés en restaurants over te halen om Pepsi-frisdranken te weigeren en over te stappen op producten uit eigen stal. De boete komt overeen met 3 procent van de omzet van Coca-Cola's coladrankjes in Italië vorig jaar. De frisdrankgigant heeft in het Zuid-Europese land een marktaandeel van 80 procent.

Coca-Cola ligt al enige tijd onder vuur in Europa. In juli eisten ambtenaren van de Europese Commissie inzage in de boeken van hoofdkantoren in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Groot-Brittannië. Dit gebeurde ook nadat PepsiCo de verkooppraktijken van zijn aartsrivaal had aangekaart. Vorige maand kwam daar een tegenslag in Frankrijk bij. De Franse minister van Economische Zaken Sautter wilde geen toestemming geven om de frisdrankproducent Orangina over te nemen. Hij volgde een advies van de Franse mededingingsautoriteiten, die een te dominante marktpositie van Coca-Cola vreesden.

Ook namen de winsten navenant af. Dit kwam vooral door schadeposten in West-Europa. In enkele Europese landen moesten frisdranken uit de handel worden gehaald, nadat kinderen in België ziek waren geworden van het drinken uit blikjes Coca-Cola.

Het aandeel Coca-Cola staat door alle problemen op de effectenbeurs in New York zwaar onder druk. In oktober belandde de beurskoers op een dieptepunt van 47 dollar. Halverwege vorig jaar werden nog koersen boven de 87 dollar genoteerd. Nu schommelt het aandeel rond de 60 dollar.

Vorige week werd bekend dat topman Douglas Ivester, die pas twee jaar geleden werd binnengehaald als de ideale opvolger van de legendarische Roberto Goizueta, volgend jaar alweer het veld moet ruimen. ,,Ik ben tot de overtuiging gekomen dat ons bedrijf nu het best is gediend met nieuw leiderschap dat er met frisse moed tegenaan kan gaan.'' (AFP, ANP)