CNV wil ontslag ouderen tegengaan

CNV-voorzitter Terpstra wil verdergaande bescherming van de oudere werknemer. Hij streeft naar een soort ,,reorganisatiecode'' waarin werkgevers en werknemers die bescherming vastleggen. ,,Als we met z'n allen willen dat de oudere langer doorwerkt, dan moeten we ook afspreken dat die er niet als eerste uitvliegt bij een reorganisatie.''

Terpstra zei dat gisteren in Den Haag waar de Sociaal-Economische Raad (SER) unaniem het kabinet adviseerde de arbeidsdeelname van ouderen te bevorderen. De CNV-voorzitter wil zijn wensen voor het beleid tegenover ouderen bespreken met werkgevers en werknemers.

De vakbeweging heeft, erkent Terpstra, in het verleden regelmatig meegewerkt aan de uitstroom van overtollig ouder personeel. Ook nu nog verdwijnen vele ouderen via individuele regelingen van de arbeidsmarkt.

Werkgevers bewandelen ook regelmatig de ,,sluiproute'' van de kantonrechter om van overtollig personeel af te komen. Dat gaat dan onder het motto van ,,tegenstrijdige karakters'' ofwel problemen tussen baas en werknemer.

Maar de kantonrechter verdiept zich meestal nauwelijks in die zogenaamde verschillen van inzicht. Ook het afgrendelen van die sluiproute moet onder de code vallen, vindt Terpstra. Verderfelijk noemt de CNV-voorman ook dat werkgevers oudere werknemers ontslaan om voor hen goedkopere jongeren in dienst te nemen. Of dat in het personeel wordt gesneden op verzoek van aandeelhouders. (ANP)