Vrijspraak in zaak Pie Medical

Het openbaar ministerie heeft opnieuw een nederlaag geleden in een voorkenniszaak. Een verdachte van misbruik van voorkennis bij handel in aandelen Pie Medical is gisteren door de Amsterdamse rechtbank vrijgesproken. Het openbaar ministerie gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

Verdachte Bert I. had op 18 augustus 1995 voor 50.000 gulden aandelen gekocht in Pie Medical, een fabrikant van medische apparatuur. Het was voor het eerst in zijn leven dat de man belegde. Vier dagen later maakten Philips en Pie bekend het bedrijf over te nemen. Dat gebeurde, eerder dan ze van plan waren, omdat de beurskoers van Pie Medical in korte tijd was verdubbeld. Daarop kon I. ruim 21.000 gulden winst incasseren.

De beurs besloot tot onderzoek naar de opmerkelijke koersbeweging. De toezichthouder op de effectenbeurs, de STE, deed in 1996 aangifte van verdachte transacties. Justitie hield verschillende mensen aan, onder wie werknemers van het bedrijf. Het openbaar ministerie bracht ten slotte alleen I. voor de rechter.

Justitie stoelde de verdenking jegens I. op diens vriendschap met een directeur van Pie Medical. Deze had op 17 augustus op een besloten bijeenkomst gehoord dat Philips van plan was een bod uit te brengen.

De rechtbank toonde zich gisteren niet overtuigd van de schuld van I., tegen wie een celstraf van één jaar was geëist. Het vonnis maakt weliswaar gewag van ,,ernstige vermoedens'' van misbruik van voorwetenschap, maar de rechtbank mist harde bewijzen.

Bert I. heeft meermalen verklaard de avond van 17 augustus geen contact te hebben gehad met zijn vriend. Tevens hield hij vol nooit met hem te hebben gesproken over zijn beleggingsplannen.

I.'s advocaat R. Verbunt overweegt nu schadevergoeding te eisen, omdat zijn cliënt destijds drie dagen heeft vastgezeten en diens reputatie is aangetast.

Het OM heeft in voorkenniszaken tot nog toe weinig succes. Slechts in twee relatief kleine zaken, waarbij werd gehandeld in aandelen van havenconcern Nedlloyd en van verenfabrikant Weweler, kwam het tot een veroordeling.