Vredesoverleg gaat begin 2000 verder

Israel en Syrië zetten hun vredesoverleg op 3 januari 2000 in de nabijheid van Washington voort. Dat zei president Bill Clinton gisteren nadat Israels premier Ehud Barak en de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Farouk al-Shara de afgelopen twee dagen in Washington ,,een goede start'' hebben gemaakt.

Israel en Libanon zullen volgens Clinton eveneens spoedig vredesoverleg beginnen. ,,We zijn getuige van een nieuw begin in een poging tot een algehele vrede in het Midden-Oosten te komen op basis van resoluties van de Veiligheidsraad'', zei Clinton.

In een nadere toelichting op de besprekingen zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright niet te kunnen voorzien hoe lang de Israelisch-Syrische besprekingen tussen premier Ehud Barak en de Syrische minister van buitenlandse zaken Farouk al-Shara zullen duren. Er wordt gezocht naar een locatie in de buurt van Washington waar de partijen in isolement rustig kunnen onderhandelen en die gemakkelijk bereikbaar is voor president Clinton. Een Israelische woordvoerder liet doorschemeren dat het bedoeling is dat Israel en Syrië tijdens deze nieuwe sessie tot een vredesverdrag komen of althans daar een brede basis voor leggen.

Syrië zal zich inspannen om de strijd van Hezbollah in Zuid-Libanon aan banden te leggen. Dat viel af te leiden uit de uitspraken van minister Albright tijdens de persconferentie in het Witte Huis. ,,Er werd afgesproken alles te doen om te verhinderen dat terroristen het vredesproces onderbreken. We geloven dat beide partijen maximale zelfbeheersing in acht nemen'', zei Albright waarbij ze niet alleen op Syrische invloed op Hezbollah doelde maar ook op Israelische militaire acties of die van het Zuid-Libanese leger in Zuid-Libanon. De Israelische minister van Buitenlandse Zaken David Levi had eerder tegenover de Israelische tv verklaard dat de Syriërs heel goed begrijpen dat vredesoverleg niet kan worden begeleid door ,,vijandelijke acties in Libanon''.

Hoewel Barak en al-Shara ook gisteren voor de camera's geen handen schudden zei minister Albright dat er tijdens de onderhandelingen een goede persoonlijke interactie was. ,,Daarom waren deze twee dagen zo belangrijk.''