The Rock

Goed, het verhaal van The Rock is volstrekt onzinnig. Het spel van Sean Connery en Nicholas Cage echter, maakt deze actiefilm uit 1996 met wilde achtervolgingen, spectaculaire explosies en bloederige vuurgevechten tot een avondvullend feestje.

The Rock staat voor het beruchte gevangeniscomplex Alcatraz, een rotseiland voor de kust van San Francisco. Daar heeft een legerofficier, samen met een handvol commando's, tientallen toeristen in gijzeling genomen. Deze generaal Francis Hummel (what's in a name) is een oorlogsheld. Hij gaf leiding aan een elite-eenheid die geheime operaties, zogeheten `black ops', verrichtte achter de linies van Vietnamezen, Cambodianen, Irakezen en andere vijanden van de VS. Nabestaanden van de mannen die onder zijn leiding vielen hebben volgens hem nooit een goed pensioen gekregen.

Hummel wil een rechtvaardige pensioenregeling. Deep down is hij dus een `good guy'. Maar de methode die hij kiest doet hem in het kamp van de bad guys belanden. Hummel heeft namelijk raketten laten stelen waarin gifgas zit: VX, het dodelijkste gif ooit ontdekt. Hij heeft zijn raketten op San Francisco gericht en een ultimatum gesteld: nabestaanden betalen of raketten op je dak. Eén ding is zeker, zo maak je geen vrienden.

De dreiging van Hummel moet worden geneutraliseerd. Maar hoe? Enter Cage en Connery. Cage speelt dat hij een sympathieke Beatle-liefhebber is en als professor in de biochemie voor de FBI werkt. Connery speelt dat hij een Britse SAS-commando is die ooit alle staatsgeheimen van Amerika stal (wie vermoordde Kennedy etc.). Als enige is hij er in geslaagd uit Alcatraz te ontsnappen, vandaar zijn optreden in deze film. Toffe knapen alletwee. Samen met nog een zooitje elitetroepen moeten zij de raketten onschadelijk maken.

De goede elite soldaten lopen uiteraard in de val. Hummel spreekt ze toe, geef je over, verzet is nutteloos; hij wil ze niet doden. Het lot wil anders. Een steen valt en pandemonium breekt los. Wanneer het bloed van het doek is gedropen, is Hummel verantwoordelijk voor een massaslachting, maar eigenlijk kon hij er niks aan doen. Gelukkig is nu de weg vrij voor Cage en Connery om de bad guys te doden en dat doen ze inventief en met verve.

The Rock (Michael Bay, VS, 1996), Veronica, 21.05-23.35u.