STUDENTEN

Toen het beroepscabaret nog hoofdzakelijk uit Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans bestond, bloeide in de marge het studentencabaret. Eén van de betere groepjes was, rond 1960, het Leidsch Studentencabaret van Paul van Vliet en Floor Kist. Nu er, bijna vier decennia later, een cd-compilatie is verschenen van hun beste werk uit die tijd, herleeft de sfeer van beginnende twintigers die als vroegwijze heertjes ietwat nuffig en mild-spottend zingen over de deftige burgers die ze ook zelf ongetwijfeld zouden worden. Uit het titellied Laat je zoon studeren blijkt immers duidelijk wat toen nog het rechtstreekse gevolg van een universitaire studie was: ,,Laat je zoon studeren / om de wereld te regeren / orders te dicteren / door een gouden telefoon.''

Van Vliet en Kist, die alletwee rechten studeerden, worden begeleid door Kaj van Oven, die bijna alle muziekjes maakte en aan de piano de allure van een heel orkest uitstraalt. Ook zingt soms Liselore Gerritsen mee, die destijds Frans studeerde en in haar enige solo dan ook het doorleefde timbre van een chansonnière ten beste geeft. Hun repertoire was vakkundig geschreven en één nummer, waarin de Nederlander wordt bezongen als een boerse aardappeleter, kreeg zelfs de status van een kleine klassieker. De rest is danig gedateerd, maar roept een treffend beeld op van een voorgoed voorbije tijd.

Leidsch Studentencabaret: Laat je zoon studeren. Quintessence QS 900.176-2