Strafcorner staat weer ter discussie

De strafcorner in het hockey wordt waarschijnlijk opnieuw gewijzigd. In een vorige maand verstuurde brief heeft de internationale hockeyfederatie FIH de aangesloten bonden verzocht mee te werken aan een experiment waarbij de bal niet naar de kop van de cirkel, maar naar een plek vijf meter daarbuiten gespeeld moet worden.

Mocht de regelwijziging aangenomen worden dan betekent dat het einde van de sleepcorner, het gevreesde wapen waar onder meer de Nederlandse mannenploeg in de persoon van Bram Lomans de laatste jaren veel succes mee heeft.

Veiligheidsoverwegingen zijn de belangrijkste reden voor de FIH om de korte hoekslag andermaal onder de loep te nemen. Specialisten zoals Lomans `slepen' de bal vanaf de rand van de cirkel, op minder dan vijftien meter van het doel, met een snelheid van tegen de 110 kilometer per uur. Daarbij werpen de doelman en de vier verdedigers zich in de baan van het schot. In Nederland is voor zover bekend zwaar letsel tot dusverre uitgebleven, maar de FIH wenst geen risico's te nemen.

In het voorstel is het de bedoeling dat de bal voortaan niet meer stil hoeft te liggen op de aan te brengen stippellijn, vijf meter buiten de cirkel. Daarna is sprake van een `open spelsituatie' en heeft de aanvallende partij het voordeel van een overtal (acht tegen vijf). Volgens Bob Davidzon, het Nederlandse lid van de FIH-spelregeladviescommissie, komt het voorstel tegemoet aan de wens om de overzichtelijkheid van het hockey te vergroten.

In Australië, Argentinië, Cuba en India is inmiddels al geëxperimenteerd met de aangepaste strafcorner. Volgens oud-scheidsrechter Davidzon zijn de reacties ,,overwegend positief''. Uit statistieken is gebleken dat het gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd toeneemt. ,,Ook dat is een voordeel'', zegt Davidzon. ,,Nu is het zo dat het scoringspercentage bij internationale toernooien rond de tien procent ligt. Veel te laag dus.''

Wanneer in Nederland geëxperimenteerd gaat worden met de aangepaste corner is vooralsnog onduidelijk. De Nederlandse hockeybond beraadt zich nog. In juni en juli hoopt de FIH zoveel mogelijk gegevens van de aangesloten bonden binnen te hebben, waarna op het eerstvolgende congres, in november, mogelijk besloten wordt tot een wereldwijd verplicht experiment.

De laatste strafcornerwijziging dateert van drie jaar geleden toen besloten werd de bal net buiten de cirkel te stoppen in plaats van even daarbinnen. Ook destijds waren veiligheidsoverwegingen de voornaamste reden voor de FIH om tot de wijziging over te gaan.

    • Mark Hoogstad